I juni tog Filip Gyllenhammar studenten och sprang ut tillsammans med sina klasskamrater på Curt Nicolin gymnasiet. Det var nu hans tur att ta studenten. En dag som han länge längtat efter, men som även är något han tidigare haft blandade känslor för, förklarar han.

– Det känns bra att det är över. Men jag tror att man kommer sakna skolan senare, säger Filip.

Filip har studerat el med inriktningen automation under sina tre år på Curt Nicolin gymnasiet. En utbildning han är nöjd med trots att det inte var helt självklart att det var det han skulle studera när gymnasievalet skulle göras för tre år sedan. Han kommer ursprungligen från en stad utanför Motala där hans föräldrar och släkt bor kvar men flyttade till Finspång tack vare gymnasievalet.

Artikelbild

| Då Filip läst el på gymnaiset har han tillbringat gott om tid vid elskåpet för att bli helt fullärd. Här felsöker han.

– Jag är jättenöjd nu att jag valde el och automation. Jag stod och valde mellan massa olika utbildningar, jag var till exempel lite sugen på både svets och ekonomi, förklarar han.

Filip säger att han gillar praktiskt arbete, och vill arbeta med någonting där han får utlopp för sitt det intresset. Hans tidigare tanke var att han skulle rikta in sig mot industrin och nu efter studenten arbetar Filip på Gränges i Finspång. Redan innan studenten hade Filip fått ett erbjudande om en fast anställning på företaget och berättar att han mer än gärna tackade ja till det jobbet. Planen är nu att fortsätta arbeta där så länge det går. Redan måndagen efter studenten började han sin första riktiga dag på Gränges och ska från och med nu tillbringa mycket tid där.

– Jag tycker att det passar mig bra. Det är på underhållsavdelningen så vi servar maskinerna och jag tycker att det känns bra. Jag gillar upplägget på arbete och trivs där, förklarar Filip.

I framtiden drömmer Filip om att bli automationselektriker vilket kombinerar elektrikerarbete med industri, maskiner och programmering. Filip ser fram emot att nu kunna tjäna sina egna pengar och sköta sig själv. Att inte behöva vara beroende av någon annan är en känsla som inbringar frihet, förklarar han. Som Filips liv ser ut just nu så är planerna att stanna i Finspång men att han är öppen för vad framtiden kan erbjuda.

Artikelbild

| Under skoltiden fick Filip Gyllenhammar möjlighet att programmera robotar.

– Man vet aldrig vad som händer i framtiden, men jag trivs i Finspång, säger Filip.