Utpekad gängledare i rätten för hot mot fotograf

Den 33-årige man, som av poliskällor pekas ut som ledare inom det kriminella gänget Black Cobra, riskerar fängelse för att ha hotat en fotograf.

16 juni 2014 19:58

 Det var en rigorös säkerhetskontroll som föregick rättegången mot mannen i Linköpings tingsrätt på måndagseftermiddagen. Besökarna fick gå genom en larmbåge inför extra vaktpersonal och polis för att kunna ta sig till säkerhetssalen i domstolen.

33-åringen är åtalad för olaga hot, för att i samma tingsrätt, den 12 september förra året, ha hotat en fotograf från tidningen Expressen. Ett team från tidningen var då på plats för att bevaka en rättegång mot mannen när hotet ska ha skett.

Vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh visade under måndagens rättegång flera filmsekvenser från händelsen. En film visade när 33-åringen under en paus vid den rättegången plötsligt kom fram till fotografen. "Jag har ju sagt åt dig att sluta filma, ska jag slå sönder din kamera eller?", utbrister 33-åringen på filmen.

Fotografen, som för en stund tog ner kameran, upplevde situationen som hotfull.

- Det är ytterst sällan jag viker undan kameran och nu kände jag att han kom för nära, säger den erfarne fotografen.

33-åringen själv nekar till brott och menade att han inte hotat fotografen.

- Jag var irriterad och ville att han skulle sluta filma, säger 33-åringen.

Men du uppnådde ditt syfte? frågar åklagaren.

- Det var inget syfte, det var mer irritation, säger 33-åringen.

Kan du förstå att han blev rädd?

- Nej, säger 33-åringen.

Enligt åklagaren är det extra allvarligt att 33-åringen står åtalad misstänkt för att ha hotat en fotograf under dennes journalistiska arbetsutövning.

- Straffvärdet bör bedömas högre än om det är en person som inte är journalist. Rätten bör överväga ett kortare fängelsestraff, pläderade Eva Nemec Nordh.

Måndagens rättegång följdes på plats av både Correns chefredaktör Charlotta Friborg och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Den senare har flera gånger varit med på rättegångar på grund av våld och hot mot journalister.

- Man kan ha förståelse för att människor som är misstänkta för brott kan uppleva det som väldigt pressande. Men det är en väldigt viktig uppgift i en demokrati att det finns medier som rapporterar från till exempel domstolsförhandlingar och det är inte acceptabelt att konfrontera en journalist på det sättet. Jag hoppas och tror att domstolen kommer att markera det nästa vecka, säger Thomas Mattsson

Dom mot 33-åringen meddelas på onsdagen den 25 juni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!