TV: Kärnvapensäkra bunkern styrde flygplanen

I en tredelad reportageserie får ni höra berättelser från några av de hemligaste platserna som existerade i landet under Kalla kriget. Berättelserna om Bråvallas hemligheter.

2 maj 2017 18:10

I en jättelik, underjordisk hangar: ett skarpladdat svenskt stridsplan, redo att lyfta mot främmande flygplan över Östersjön.

I en atombombssäker bunker en bit bort: De som ska leda flygplanet rätt.

Ute i Kolmårdsskogen, i slutet av en enslig grusväg: en anspråkslös dörr in i ett berg. Där inne: ett fyravåningshus nedsprängt i urberget. Ett teknologiskt mästerverk, högintressant för främmande makt.

Idag låter det kanske som början till en thriller, men under Kalla Kriget var det verklighet.

I en reportageserie i tre delar får ni nu berättelser från tre av de hemligaste platserna runt gamla F13 i Norrköping; flygflottiljens underjordiska flyghangar, stridsledningscentralen Höken och radargruppcentralen Vesslan. Två av platserna är skyddsobjekt än idag, även om deras existens är välkänd. Den tredje, Vesslan, är plomberad – men spelade en betydligt större roll än vad som då var allmänt känt.

Se mer: Avsnitt 1: Flygarberget

”Det var som ett litet samhälle. En väldig massa flygplan, teknisk support, förläggningsområden, matsal, sjukvård… allting. Det var en skaplig anläggning”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!