Skyddade sig mot gäng – får fängelse

Fängelse i ett år och sex månader. Det blev straffet för den 50-årige man som åkte omkring med en pistol för att skydda sig mot ett kriminellt gäng.

18 november 1915 14:18

Den 24 april i år avlossade 50-åringen två skott mot en man som av polisen pekats ut som ledare för det kriminella gänget Black Cobra. Enligt Göta Hovrätt avlossades skotten i nödvärn och 50-åringen dömdes därför endast för vapenbrott till fängelse i fyra månader.

När 50-åringen frigavs den 24 augusti i år erbjöds han skydd av polisen. Han valde dock att avböja detta, eftersom han då skulle vara tvungen att flytta från Linköping. I stället valde 50-åringen att vida åtgärder på egen hand. Han började bära skottsäker väst och lånade en pistol av märket Mauser. Dessutom skaffade han en startpistol som han byggde om till en fungerande pistol.

Den 24 oktober i år stoppade polisen 50-åringen när han körde bil på Industrigatan i Linköping. I bilens handskfack låg Mauser-pistolen samt ett magasin som innehöll sex patroner. Vid en husrannsakan i mannens hem hittades den omgjorda startpistolen med tillhörande ammunition.

Linköpings Tingsrätt dömde på onsdagen 50-åringen för grovt vapenbrott och vapenbrott av normalgraden. Enligt domstolen fanns det en överhängande risk för att Mauser-pistolen skulle ha kunnat komma till användning. Att 50-åringen lever under hot spelar ingen roll. Tingsrätten skriver: "Även om det givetvis är en pressande situation för honom, är det helt oacceptabelt att beväpna sig på det sätt han har gjort."

50-åringen ska stanna i häktet i väntan på att domen vinner laga kraft.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!