Så klarar du dig i kylan

Kallt och fruset. Vintern har kommit till Östergötland och det med besked. Ska du då vara ute och röra på dig gäller det att klä sig rätt.

6 januari 1916 17:21

Är du en sådan person som drar på sig långkalsongerna redan i mitten av september och behåller dem på en bit in i maj? Eller går du i korta strumpor och tygskor året runt?

– Kroppen säger ifrån när det blir för kallt, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI och tillägger att det då är viktigt att veta var närmsta värmekälla finns. När det är så kallt som det är nu gäller det att klä sig rätt och inte underskatta temperaturen.

Trelagersprincipen är en bra tumregel när du ska skydda sig mot kyla enligt bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (se faktaruta).

Vanligaste felet

Martin Andersson på Naturkompaniet i Linköping håller med.

– Innerst ett baslager, gärna ull som transporterar fukt bra. Ull tar upp mot 30 procent av sin egen vikt i fukt och håller den. Sedan ett baslager och utanpå ett skal som kan hålla mot vind, säger Martin Andersson.

Vanligast felet är just att inte tänka lager på lager.

– Med lagerprincipen går det enkelt att justera också utan att bli för varm och svettig som sedan i sig kan kyla ner dig.

Några som vägrar frysa är Ulla och Håkan Walfridsson från Linköping. Deras tåg har blivit inställt och de tog i stället en sväng på stan i väntan på att nästa ska gå. Båda två har rejäla jackor på sig med huvor och är bra klädda kring benen.

– Frysa slutade vi med när vi fick barn. Det går inte att stå ute och skjuta på en gunga i minusgrader, säger båda två.

Blir fortsatt kallt

Fast även om det är kallt just nu är det inget som står ut, inte hos SMHI i vilket fall.

– Det är ju inga extrema temperaturer vi ser just nu egentligen, snarare handlar det om ett normalt vinterväder om man tittar historiskt. Det hade kunnat vara ett par grader kallare ändå och det hade inte varit särskilt onormalt. Men det är klart att jämför vi med vad vi hade innan jul kan det ju upplevas som rätt så kylslaget, säger Sverker Hellström.

Veckan och den närmaste tiden kommer att bjuda på fortsatta minusgrader men i varierad form.

– Så långt vi kan se är det inget väderomslag på gång. Det kommer att skilja i temperatur, absolut men det blir fortsatt vinterväder, säger Sverker Hellström.

Långkalsongerna sitter nog på ett tag till.

Tre lager

Innerskiktet är närmast kroppen och ska ge komfort. Naturmaterial är bra om du inte svettas mycket, annars är syntet att föredra. Du bör undvika bomull helt och hållet eftersom svetten gör att tyget klibbar fast mot kroppen.

Mellanskiktet är det som ger basisoleringen. Syntet eller naturmaterial fungerar bäst, till exempel en fleecetröja.

Ytterskiktet ska skydda mot väder och vind. Se till att jackan är lång och går att snöra åt i midjan och nederkanten. Skydda halsen med en rejäl krage. Lägg till tumvantar med foder, yllestrumpor, rymliga skor och en bra mössa.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Johansson/Corren