Så aktiva är östgötarna i riksdagen

En östgötsk riksdagsledamot har från hösten 2015 och framåt lagt 97 motioner. Andra har till synes inte gjort någonting.

10 maj 2016 09:40

2015/16 räknat till den 5 april 2016

Socialdemokraterna

Johan Andersson

Motioner: 36

Skriftliga frågor: 1

Anföranden: 6

Teresa Carvalho

Motioner: 34

Anföranden: 13

Johan Löfstrand

Inget protokollfört, bland annat varit föräldraledig under en lång tid.

Mattias Ottosson

Motioner: 24

Anföranden: 2

Anna-Lena Sörensson

Motioner: 19

Anföranden: 13

Moderaterna

Finn Bengtsson

Motioner: 97

Interpellationer: 2

Anföranden: 5

Betty Malmberg

Motioner: 66

Skriftliga frågor: 22

Anföranden: 13

Andreas Norlén

Motioner: 37

Anföranden: 6

Sverigedemokraterna

Runar Filper

Motioner: 40

Interpellationer: 1

Anföranden: 11

Cassandra Sundin

Motioner: 36

Skriftliga frågor: 1

Anföranden: 2

Miljöpartiet

Annika Lillemets

Motioner: 15

Anföranden: 20

Centern

Staffan Danielsson

Motioner: 42

Interpellationer: 9

Skriftliga frågor: 1

Anföranden: 35

Vänsterpartiet

Linda Snecker

Motioner: 6

Skriftliga frågor: 1

Anföranden: 12

Liberalerna

Mathias Sundin

Motioner: 38

Interpellationer: 5

Anföranden: 25

Kristdemokraterna

Magnus Oscarsson

Motioner: 25

Interpellationer: 3

Skriftliga frågor: 6

Anföranden: 20

Källa till uppgifterna: Fullständiga siffror i antalet motioner som lagts, skriftliga frågor till ministrar, antalet interpellationer ställda till ministrar och anföranden i riksdagen. Det är baserat på uppgifterna i ”sagt och gjort” från riksdagens hemsida. Att två moderater toppar har troligen att göra med att det är dels ett oppositionsparti och dels ett stort parti med mer resurser att lägga ned i riksdagsarbetet, än andra partier. På en motion kan det också stå flera namn. Riksdagsledamöter kan alltså sätta sina namn på flera motioner, även om man lägger ner mer eller mindre jobb på olika förslag.

 

Johan Löfstrand (s) har inte "sagt och gjort" något

Motala

En östgötsk riksdags­ledamot har från hösten 2015 och framåt lagt 97 motioner. Andra har till synes inte gjort någonting.

En ledamot har nämligen inget protokollfört på sig under ”sagt och gjort” på riksdagens hemsida, Johan Löfstrand från Socialdemokraterna.

Han har varit föräldraledig under höstens motionstid, vilket förklarar en del, men han är tillbaka i tjänst från 1 januari. Han har dock en mängd andra politiska uppdrag som man kan ha som riksdagsledamot.

– Jag är gruppledare för Socialdemokraterna i civil­utskottet och vice ordförande i utskottet. Jag har en mängd uppdrag kopplade till det, säger Johan Löfstrand som även är bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Han är också regeringens utredare i frågan om sms-lån.

– Jag har precis haft en hearing med 60 stycken personer kring sms-lån, säger han när vi når honom via telefon.

Medan moderaten Finn Bengtsson från Linköping lagt 97 motioner och två interpellationer samt hållit fem anföranden har Johan Löfstrand inget antecknat i just den kolumnen på riksdagens hemsida. Även om båda gör mycket, så verkar man göra olika saker. Men Johan Löfstrand menar att han uppfyller kriterierna.

Vad ingår egentligen i uppdraget som riksdagsledamot?

– Det är tudelat. Det ena är att jag är lagstiftare. Då är det väldigt stort fokus på mitt utskottsarbete. Är man i opposition lägger man mycket motioner, men är man i majoritet försvarar man regeringens beslut, säger han och fortsätter:

– Jag representerar också min valkrets. På måndagar och fredagar blir det ofta besök i närområdet, säger Johan Löfstrand och nämner ett besök på Saab som de östgötska socialdemokratiska riksdagsledamöterna nyligen gjorde.

Moderaten Finn Bengtsson har som nämnt ovan flest ”poäng” på den skalan följt av partikollegan Betty Malmberg. Hon är med på 66 motioner, 22 skriftliga frågor och 13 anföranden. Att två moderater toppar har troligen att göra med att det är dels ett oppositionsparti och dels ett stort parti med mer resurser att lägga ned i riksdagsarbetet, än andra partier. På en motion kan det också stå flera namn. Riksdagsledamöter kan alltså sätta sina namn på flera motioner, även om man lägger ner mer eller mindre jobb på olika förslag.

Jonas Carlsson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!