Polisen varnar: Se upp för bedragare!

Två män verkar ha satt i system att lura till sig pengar från butiker i Östergötland. Nu varnar polisen för växlingsbedragarna.

13 februari 2017 19:00

Upplägget ser ut på följande sätt: Två män kommer in i en butik och köper en billig vara. De betalar med en svensk 1 000-kronorssedel. När de får tillbaka växeln säger de att de vill ha pengarna i euro istället.

– När de får veta att de inte kan få tillbaka växeln i euro vill de häva köpet och få tillbaka sin 1 000-kronorssedel. När de lämnar tillbaka växeln behåller de en 500-kronorssedel, säger Mikael Månsson, förundersökningsledare för bedrägeribrott vid polisen i Östergötland.

Vid fyra tillfällen under den senaste tiden har detta skett: i Linköping den 23 januari, i Norrköping och Mjölby den 25 januari samt i Valdemarsvik den 3 februari.

– Det finns skäl att varna butiksanställda. Det gäller att vara försiktig när det kommer in två personer som plötsligt säger att de vill ha tillbaka växeln i euro. Den ena mannen distraherar butikspersonalen medan den andre mannen hanterar pengarna och behåller en 500-kronorssedel.

Polisen uppger att de bägge män som varit synliga i samband med de fyra brotten i Östergötland tros vara i 25-årsåldern.

– De verkar vara ganska korta, runt 170 centimeter och de pratar dålig svenska, säger Mikael Månsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist