Nya namn på MP:s lista

Det är med nytt engagemang och färska idéer som Miljöpartiet Valdemarsvik tar sats inför höstens val.

20 maj 2014 02:00

Den senaste mandatperioden har det stormat kring Miljöpartiet i Valdemarsvik. Bror-Tommy Sturk, innehavare av partiets mandat i kommunfullmäktige, har stått utan lokal styrelse. När väl en styrelse bildades blev han inte invald.

Nu har Sturk aviserat att han inte ställer upp för omval, av privata skäl.

Nytt förstanamn på partiets lokala lista är därför Evelyn Chaparro, 42 år gammal, med rötter i Chile och arbete som kokerska inom Valdemarsviks kommuns matproduktion.

– Jag bor här i kommunen och vill att det ska hända saker. Jag vill vara med och påverka. Mat och barn ligger mig varmast om hjärtat, säger hon om sitt politiska engagemang.

NT träffar Chaparro tillsammans med partikamraten Ewa Hallberg, andranamn på partiets lista. Hallberg är nyinflyttad i kommunen, utbildad samhällsplanerare och sedan ett år tillbaka bosatt på en hästgård i södra kommundelen. Hon har tidigare varit politiskt engagerad i Linköping och Åtvidaberg, och hyllar stämningen inom partiet i Valdemarsvik.

– Direkt när jag träffade de andra medlemmarna i MP här i Valdemarsvik kände jag att det var högt i tak. ”Här finns potential för bra framtida utveckling” kände jag.

Tillsammans förklarar Hallberg och Chaparro att partiet nu har valt att inte ha någon lokal styrelse överhuvudtaget.

– Vi har en planeringsgrupp i stället. Vi vill att var och ens engagemang ska uppmärksammas. Alla ska vara med, alla är viktiga, säger de.

Inför höstens val har partiet nu formulerat sina främsta frågor. Skolfrågan engagerar, och där menar man att det är viktigt att alla barn blir sedda. Stor vikt ska läggas på elevhälsa. Lärarna ska kunna få vara lärare och backas upp av annan skolpersonal.

– Vi som politiker måste vara lyhörda och lyssna på lärare och elever. De som vistas i skolan dagligen har kanske de bästa lösningarna. Ett lyhört ledarskap är en förutsättning för ett livslångt lärande och bra resultat.

Ambitionen att bygga ett hållbart Valdemarsvik innebär bland annat att partiet vill få kommunen att ställa om sitt konsumerande till mer ekologiskt och resurssmart. Detta innebär till exempel att upphandlingar i större utsträckning ska gynna det lokal- och närproducerade.

– Valdemarsvik gör det redan till viss del i dag, bland annat inom matproduktionen. Men vi vill att det görs mera, säger Evelyn Chaparro.

I linje med detta tänk ligger även idén om att starta en kolonilottsverksamhet i Valdemarsvik.

– Vi vill göra det möjligt för människor att odla sin egen giftfria mat. Det är där det börjar. Matupproret, säger Eva Hallberg.

Integrationen bedöms också viktig. I takt med den utfasning av landsbygden som försiggår just nu, menar partiet att integrationen av personer som anländer till Sverige från andra länder är viktig om Valdemarsvik ska kunna återfolkas i takt med befolkningsminskningen. Kultur är också något som engagerar partiet.

– Inte minst är kulturen en viktig aktör i besöksnäringen. Men vi anser även att Valdemarsvik, som har ett stort antal verksamma konstnärer bland sina invånare, skulle kunna bjuda in konstnärerna mer. Använda dem för att marknadsföra kommunen, och försköna.

Partiet konstaterar att det kan bli ett spännande val i Valdemarsvik i höst. Man vill inte göra några förutsägelser om valresultatet, men konstaterar redan nu vilka partier man upplever sig stå närmast.

– Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Men vi är öppna för samarbete med övriga partier i särskilda frågor.

Miljöpartiets kandidater

1. Evelyn Chaparro, Valdemarsvik

2. Eva Hallberg, Vindö Ålötterna

3. Mika Liffner, Tryserum

4. Erik Knape, Häradssätter

5. Bodil Petersen, Ringarum

6. Annika Lindström, Häradssätter

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Andersson