Larm om obotlig könssjukdom

Flera fall av en obotlig könssjukdom har upptäckts – och nu varnar smittskyddsläkaren i region Östergötland: "I värsta scenariet så kommer bakterierna in i blodbanan och då får man blodförgiftning".

9 juli 2017 18:00

Tre fall av antibiotikaresistent gonorré har påträffats i Japan, Frankrike och Spanien, enligt ett pressmeddelande från Världshälsoorganisationen. Den obotliga könssjukdomen har inte nått Sverige. Än.

Gonorré orsakas av en bakterie och kan i vanliga fall botas med anitibiotika.

– Gonorré ökar i Östergötland. Under 2016 hade vi 40 fall och nu på ett halvår 2017 är vi uppe i 43, säger Britt Åkerlind som är smittskyddsläkare i region Östergötland.

Till skillnad från könssjukdomen klamydia, som är vanligare bland ungdomar, så drabbas fler unga vuxna av gonorré.

– En förklaring är att man använder mindre barriärskydd och då får det en spridning. Gonorré är som solfjädrar. Det sprider sig – och det kan gå snabbt. Åldersgruppen gäller framför allt 20-plusarna. Man frågar vad är det för kultur i de här åldrarna, hur man ser på det här? Men så här ser det ut, skydda er. Det är liksom budskapet, säger Britt Åkerlind.

Världshälsoorganisationen uppskattar att drygt 78 miljoner personer per år får gonorré. I samtliga fall där svenska vården diagnostiserar sjukdomen så fastslås vilken typ det är, och om det är känsligt mot antibiotika.

Varje enskild person har ett ansvar att skydda sig själv med kondom, enligt Britt Åkerlind.

– Det är mitt i sommaren och folk reser mer än vad man brukar. Har man sex så se till att ha ett barriärskydd. Då kan man skydda sig själv om man åker utomlands där vi faktiskt vet att den (obotliga gonorrén) finns.

Kan man dö av den obotliga gonorrén?

– Teoretiskt sätt så kan det bli så. Tittar man historiskt så vet man att för eller senare så kan man läka ut infektioner, men med kvarstående men som sterilitet, sammanväxtningar som ger smärtor och den typen av problem som man inte blir av med. I värsta scenariet så kommer bakterierna in i blodbanan och då får man blodförgiftning.I skräckscenariot, i värsta värsta värsta fall – kan det bli död, säger Britt Åkerlind.

Utvecklingen har gått emot att alltfler bakterier är antibiotikaresistenta.

– I långa loppet är det ett stort hort. Innan vi hade antibiotika så dog folk i lunginflammation och urinvägsinfektion. Målar vi det riktigt svart så kommer vi tillbaka dit.

Fall av gonorré i Östergötland

2010, 17

2011, 11

2012, 20

2013, 32

2014, 36

2015, 34

2016, 40

Första halvåret av 2017, 43

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!