De slog rekord för 13:e året

Fler utländska gäster och fler övernattningar. Linköping och Östergötland tappar inte fart när det gäller att locka besökare.

7 februari 2017 19:00

Det är färska siffror från Statistiska centralbyrån (på uppdrag av Tillväxtverket) som visar att antalet övernattningar i Östergötland landade på drygt 1,8 miljoner under 2016.

Det är en uppgång med 2,7 procent jämfört med 2015.

När handlar om utländska besökare nådde Östergötland upp till drygt 340 000.

Det är en ökning med 7,3 procent och också den fjärde bästa noteringen i hela riket.

– Vi är väldigt glada över resultatet. Det visar att regionen återigen håller sig högt upp på listorna, säger Susanne Fredriksson, chef för besöksnäring och turism på Visit Östergötland.

Hon menar att den fina utvecklingen till vissa delar ska tillskrivas det långsiktiga arbete som görs i kommunerna där olika aktörer samarbetar med varandra.

– Det är många evenemang som drar till sig stora publikskaror. Bråvallafestivalen i Norrköping är ett sådant. Vi har också en rad företag runt om i länet som gästas av en betydande mängd resenärer, till exempel Saab i Linköping

Susanne Fredriksson lyfter också fram de riktade insatser som görs för att få antalet besökare att öka.

– Det arrangeras konferenser och mässor runt om i länet som lockar och redan starka varumärken håller ett stadigt grepp om sina positioner i toppen av listorna.

Exempel på detta är Kolmården, friluftsmuseet i Gamla Linköping, Göta kanal och Bergs slussar, Vadstena slott och Arbetets museum i Norrköping.

– Vi har också sett att Linköping och Norrköping blivit ett första stopp för många som är på väg från Stockholm till Göteborg, Köpenhamn eller Oslo.

– Det blir ett stort antal övernattningar på ett år och här kan vi göra en hel del för att skapa ett ökat intresse för Östergötland. Bland annat genom att guida dessa personer runt och visa vilken förträfflig region vi lever i.

För trettonde året i rad ökade antalet övernattningar i Linköpings kommun med totalt 493 393 gästnätter och en tillväxt på 3,6 procent.

Övernattningar genomförda av svenskar förblev oförändrade i jämförelse med 2015.

Det var istället utländska övernattningar som ökade med 18,2 procent (104 646).

– 13 år av ständig tillväxt. Det är klart att vi jublar över de här siffrorna. Det visar att Linköping är en attraktiv kommun som hela tiden utvecklas i rätt riktning, säger Jörgen Nilsson, affärsutvecklingschef på Visit Linköping.

– Med fler hotell och fler övernattningsmöjligheter tar vi nu sikte på att passera en halv miljon gästnätter under 2017.

Populära besöksmål i Östergötland

Kolmårdens djurpark.

Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Flygvapenmuseum.

Bergs slussar.

Vadstena slott.

Naturum Tåkern.

Smultronstället, Söderköping.

Vadstena klosterkyrka.

Reijmyre glasbruk.

Arbetets museum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pelle Johansson

Ämnen du kan följa