Catarina köpte UFO-huset

Nu landar det nyinköpta Futurohuset i Halland, i närheten av den nyblivna ägaren, Catarina Dittschlags andra ovanliga husköp. Nebotornet, i medeltidsstil.

19 oktober 2016 09:30

– Mitt kall är att rädda gamla, udda hus och mina favoritepoker är just 1960-tal och medeltid, säger hon med ett skratt.

Läs mer: Nu är Futurohuset sålt

Det var en grå lördag i september som Catarina Dittschlag var på visningen av Futurohuset på Bråvallafältet i Norrköping. Det var kärlek vid första ögonkastet och huruvida hon skulle köpa det eller inte hängde främst på prislappen. Budgivningen slutade på 500 000 kronor.

– Det var såklart dyrare än jag hoppats, så nu får vi renovera på egen hand. Men ibland måste man slå till. Jag menar hur ofta kommer ett sånt här hus ens ut till försäljning?

Plockas isär

Och den wow-känsla hon fick första gången hon stack upp huvudet i det 50 kvadratmeter stora huset består. Trots det hästjobb som nu väntar henne och hennes partner Martin Wising.

Se mer: TV: Här fraktas UFO-huset

Till en början ska huset tömmas på all inredning och därefter plockas isär för att transporteras med lastbil till Halland. Sen börjar jobbet med att slipa och spackla alla paneler.

– Turligt nog är Martin van vid materialet då han jobbat med båtar, så han får bli projektledare i det här, säger Catarina Dittschlag.

Drömmen är att inreda Futurohuset i helt autentisk originalinredning.

Samarbetar med museet

Men Futurohuset är alltså inte det enda originella hus som Catarina Dittschlag och Martin Wising har. Förra året köpte de Nebotornet i Veinge i Halland, ett torn i medeltidsstil som de nu hyr ut veckovis eller enligt överenskommelse. Att även Futurohuset blir öppet för allmänheten är viktigt för Catarina Dittschlag. Planen är att antingen hyra ut det till privatpersoner eller till större event, museer och liknande.

För råd och stöd i renoveringsarbetet har hon kontakt med Flygvapenmuseet i Linköping, där det andra Futurohuset från skjutfältet i Norran placerats. Förra veckan hade de ett gemensamt möte.

– Vi har ju ungefär samma arbete framför oss, så det känns bra att utbyta tankar och erfarenheter.

Futurohusen

Ritades av den finska arkitekten Matti Suuronen och totalt tillverkades ett 100-tal hus. Uppskattningsvis ett 60-tal finns kvar i dag, varav fyra i Sverige.

Var ursprungligen tänkta som billiga, mobila fritidshus.

Påminner om flygande tefat och representerar väl 1960-talets starka tro på framtiden och teknikutvecklingen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Holmer