Sjuksköterskor når 25 000-kronorsnivå

En gräns har passerats. Flera sjuksköterskor som examineras i sommar kommer att få en ingångslön på 25 000 kronor i månadslön. Det gäller legitimerade sjuksköterskor både på Universitetssjukhuset i Linköping och på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Östergötland2014-04-15 02:00

– Jag är stolt och glad i dag. Vi kämpar för att höja anseendet för sjuksköterskor som grupp och ser att varje framgång ger ringar på vattnet, säger Andreas Näsström som är talesperson för ”Inte under 24 000”-rörelsen på Hälsouniversitetet i Linköping.

– På några år har vi höjt lönerna tusentals kronor.

Andreas Näsström berättar att ”Inte under 24 000” började som ett studentuppror i Umeå och sedan spreds över landet. Förra året höjdes kravet till 25 000 kronor i månadslön.

Kampen har gett resultat på flera håll i landet: I Uppsala (där Akademiska sjukhuset blev först av de stora sjukhusen med att erbjuda 25 000 kronor), i Stockholm och andra delar av landet.

Och nu alltså även i Östergötland. På såväl Universitetssjukhuset som Vrinnevisjukhuset har studenter som blir examinerade till sommaren 2014 fått erbjudande om lön på minst 25 000.

– Jag tror att det kan vara till gagn för landstinget i Östergötland som blir mer attraktivt både för att rekrytera och behålla personal, menar Andreas Näsström.

De första nyexaminerade sjuksköterskorna som erbjöds 25 000 i ingångslön var män. Detta inom ett yrke där kvinnorna dominerar.

– Det var något som vi reagerade på. Vi undrade om det är slumpen eller något djupare? Men sedan kom ett par kvinnor som lyckats nå 25 000 också.

Hur många är det som får 25 000 kronor?

– Det är en handfull. Men det är ett trendbrott!

Så det finns inga garantier att fler ska nå den gräns ni satt upp?

– Nej, vi har inga garantier.

”Inte under 24 000” håller inga särskilda kurser i förhandlingsteknik eller något sådant. I stället jobbar man med manifestationer och Facebook-events för att skapa uppmärksamhet för sin sak.

– Alla förhandlingar sker på individnivå. Vi är en gräsrotsrörelse, förklarar Andreas Näsström, som själv examineras ut i sommar. Han anser att det nu är dags att från landstingets håll konsekvent börja erbjuda en rimlig lön till sjuksköterskor, inte som undantagsfall utan som regel.

Utan nya sjuksköterskor mister Sverige förmågan att bedriva säker vård, menar ”Inte under 24 000”-rörelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!