Den 27 december 2009 blev 21-åringen uppringd av en bekant som var intresserad av att få en mindre mängd heroin levererat. 21-åringen, som hade heroin hemma, svarade att han kunde överlåta den efterfrågade drogen och tog med sig mellan 0,1 och 0,3 gram till mannens lägenhet i Mjölby.

21-åringen - som inte själv var intresserad av att knarka - såg på när lägenhetsinnehavaren och en 22-årig kamrat till denne drog in den kraftfulla drogen genom näsan.

Okontaktbar
Efter ett tag blev det uppenbart att 22-åringen inte mådde bra. Enligt 21-åringen började han vanka av och an i lägenheten och efter ytterligare några minuter blev han klumpig i sina rörelser. 22-åringen blev mer och mer okontaktbar.

21-åringen insåg att något var allvarligt fel och satte knogarna i sidan på 22-åringen för att se om denne reagerade på smärta. Han reagerade inte överhuvudtaget.

I stället för att genast ringa efter en ambulans tog 21-åringen ett ödesdigert beslut. Han gick ut på nätet, loggade in på hemsidan Flashback och startade en diskussionstråd.

I sitt första inlägg, klockan 15.39 den aktuella dagen, skrev han bland annat: "Han (22-åringen) gör en massa grejer som oroar mig." 21-åringen efterlyste tips på vad han skulle göra och fick efter bara fem minuter följande svar: "Ge han en omgång till."

Uppmanades ringa
Ganska snart började mer seriösa besökare på hemsidan att engagera sig i 22-åringens fall. Klockan 15.49 föreslog någon att 22-åringen skulle läggas i framstupa sidoläge. Sedan dröjde det inte länge förrän 21-åringen uppmanades att genast ringa ambulans: "Tveka aldrig när du är osäker och det gäller någons liv".

När 21-åringen gjorde klart att han var rädd för att polisen skulle blandas in stegrades tonläget. Klockan 18.12 kom följande inlägg: "Hur jävla dum är du? En annan människas liv kan vara i fara och du skriver på FB (Flashback)! Hur kan du överhuvudtaget överväga risken att bli inblandad i polisärende när en människa du vet knarkat hårt mår jävligt dåligt och hans liv kan stå på spel??? Självupptagna jävla pundaridiot!".

Heroinförgiftning
Trots upprepade uppmaningar om att larma sjukvården valde 21-åringen att lämna lägenheten. Han hade då uppmanat den andre mannen i lägenheten, som var påverkad av heroin, att hålla koll på 22-åringen. Det hela slutade i tragedi.

22-åringen dog av överdosen och enligt rättsläkaren berodde det på heroinförgiftning. Om 22-åringen hade kommit under vård hade hans liv sannolikt kunnat räddas.

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund valde på tisdagen att åtala 21-åringen för narkotikabrott och vållande till annans död. Enligt henne visade 21-åringen "uppenbar likgiltighet" när han först försåg 22-åringen med narkotika och sedan underlät att se till att han fick vård.

Nekar
21-åringen, som krävs på 43 000 kronor i skadestånd av dödsboet, erkänner narkotikabrottet. Han nekar dock till vållande till annans död då han inte trodde att en så låg dos kunde vara dödlig.

Han trodde inte heller att man kunde ta en överdos genom att snorta drogen.

Enligt ett utlåtande från Rättsmedicinalverket kan en så liten mängd som 0,1 gram heroin orsaka en överdos. Dödsfall kan inträffa oavsett om heroin injiceras, snortas eller röks.