21-åringen åtalades för vållande till annans död efter ett tragiskt dödsfall i Mjölby den 27 december 2009. 21-åringen bjöd en ett år äldre man på heroin och såg när denne efter en stund blev medvetslös.

I stället för att ringa efter professionell hjälp valde 21-åringen att logga in på hemsidan Flashback och hoppas på goda råd från medlemmarna. Det var ett beslut som fick fatala följder: 22-åringen dog av heroinförgiftning.

Ingen plikt

I en principiellt viktig dom valde på fredagen tingsrätten att fria 21-åringen för vållande till annans död. 21-åringen döms endast för narkotikabrott till skyddstillsyn.

Domstolen noterar att det i svensk rätt inte finns någon allmän plikt för var och en att bistå en person som befinner sig i nöd - och då spelar det ingen roll att det är moraliskt förkastligt att inte agera. Tingsrätten anser inte heller att 21-åringen hade en sådan ställning att han var skyldig att agera (en skyldighet som till exempel en badvakt har om en badgäst är i färd med att drunkna). Rätten menar också att 22-åringen på egen risk tog heroinet och att det med andra ord inte var den 21-årige langaren som framkallade faran.

Kan överklagas

Enligt domstolens uppfattning vidtog dessutom 21-åringen en del åtgärder när 22-åringen började må dåligt, som att till exempel kontrollera puls och andning. Slutsatsen är att 21-åringen inte kan dömas för att ha vållat dödsfallet.

Åklagaren har tre veckor på sig att överklaga domen.