Onödigt renovera Presidenten

22 april 2002 04:00
Vid ett flertal tillfällen har det rapporterats om de problem som finns med inomhusmiljön i kvarteret Presidenten. De olika myndigheter som huserar där har fått flytta ut verksamheten på grund av personalens förvärrade ohälsa. Detta är illa nog. Men förutom de inre hälsobekymren, som huset genererar, alstrar det även ett yttre obehag. Detta på grund av sin groteskt vedervärdiga fulhet.
Huset påminner om en strandad Finlandsfärja.
Hade byggnaden inte bevisligen stått där hade jag trott att det varit någon form av sataniskt fotomontage. Jag skulle vilja påstå att konceptet passar en aning dåligt ihop med den omgivande bebyggelsen på Saltängen. Jag kan nämna nyrenoverade Druvan eller den stackars lilla Saltängskåk som av någon outgrundlig anledning fått stå kvar vid Slottsgatan. Varför slänga ut en massa pengar på att sanera en kåk som både är anskrämlig och hälsovådlig?
Den borde istället bli sanerad enligt den totalsaneringsmodell som fortfarande erhöll en viss popularitet när Presidenten uppfördes vid mitten av 70-talet. Det vill säga bli förvandlad till rivningsmassa.
Kvarteret Presidenten med omgivande rivningstomter och parkeringar kunde sedan bebyggas i en stil som bättre passar ihop med Saltängsgatans 1700-talshus. Något som kanske vore ett lämpligt projekt för den eventuella bomässan 2006.
De berörda statliga myndigheterna kan i alla fall säkert hitta bättre lämpade lokaler än de nuvarande.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!