Ö till ö blev tufft VM-test

Ö till ö gjorde Martina Åberg och Oskar Davidsson en tuff erfarenhet rikare.

7 september 2015 20:04

75 kilometer över djupa vatten, hala hällar blev precis så utmanande och utmattande som de flesta hade förutspått.

240 deltagare kom till start i tvåmannalag från 24 olika nationer för att ta sig den 26 öar långa sträckan från Sandhamn till Utö på måndagen.

I år var första året som det krävdes kvalificering för att delta i den tio år unga extremsporten.

Nivån hade höjts.

Speciellt i mixedklassen där banrekordet sänktes med 20 minuter, genom klassvinnarna Staffan Björklund och Marika Wagner.

Debutanterna Martina Ågren och Oskar Davidsson från Norrköpingsbaserade Team Carbon startade bra. De började avancera i fältet men när de låg sjua, efter nära två timmars tävlande på Omö tog krafterna slut.

– Energin var slut, bleka, trötta och irriterade. De hade druckit och ätit för lite. De stannade länge för att tvinga ner vätska och energi. Till vätskekontrollen var de 13:e lag. En klassisk genomklappning och en lärdom för framtiden, sa teamchefen Kent Olsson.

Martina och Oskar genomförde ändå loppet, gick i mål som 18:e mixedlag, 62:a totalt.

– Fantastiskt kämpat! Svårt att förstå ovanstående om man inte gjort världens tuffaste endagstävling. Det är groteskt tufft för kropp, psyke och själ, sa Olsson.

Totalsegrare var den svensk-kanadensiska duon Björn Englund och Paul Krochak som mer eller mindre uttömda gick i mål efter dryga åtta timmars tävlande. Damklassen vanns av Annika Ericsson och Maya Tesch.

Mest förberedda för start var Rasmus Regnstrand och Simon Börjesson som kom totalt fyra. Under semestern simmade de och sprang från Stockholm till finska Åbo.

Det gjorde "grissimningen" i höga vågor mer överkomligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!