Nytt konstnärspris går till Marie Åkerlund

Nyprisade kulturstipendiaten Marie Åkerlund kan lägga ytterligare en utmärkelse till sitt cv. Hon har utsetts till årets konstnär i Palermo.

14 november 2015 02:00

– Jagmedverkade i en utställning i Palermo med en större tavla förra månaden. Motivet var abstrakt och färgglatt. Jag har en kontakt i Italien som marknadsför min konst, säger hon.

Juryn motivering lyfter fram hennes medverkan på den internationella marknaden. Det lilla hon hittills har fått läsa av juryns uttalande är att hon har ”utmärkt sig inom sitt område”.

– Jag hoppas att få veta mer när jag åker dit den 16 januari, säger Marie och skrattar.

Trots att Marie Åkerlund bara varit konstnär på heltid i cirka två år har hon redan fått stor uppmärksamhet. Hennes fotorealistiska porträtt av djur och människor, målningar som exploderar i färg och tavlor som fångar livet och musiken uppskattas både i Sverige och utomlands.

Efter två utställningar på Manhattan i höstas och i våras har förfrågningarna duggat tätt om nya engagemang. Förutom Palermo har hennes tavlor även ställts ut i Österrike och Frankrike (Paris). Nästa utställning blir i Miami i början av december.

– Artisten Magnus Bäcklund och psykologen Olle Wadström ska hjälpa mig att få ordning på flygrädslan nästa månad. I dag när uppdragen blir fler och fler, både i Sverige och utomlands, så behöver jag gå en kurs. Jag lider, tycker allt är hemskt och märker att problemen förvärras. Nej, det här går inte.

Flygrädslan ligger ungefär 20 år tillbaka i tiden efter en semesterresa till Sicilien.

– Inte ens i dag vill jag prata om det. Usch. Planet bara hoppade och skakade, minns hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard W Larsson