Nytt dockningsförsök för roboten Fedor

Den obemannade rymdfarkost som transporterar Rysslands första människoliknande robot har misslyckats med sitt första automatiska dockningsförsök med Internationella rymdstationen (ISS). Ett nytt försök ska göras på tisdag.

24 augusti 2019 22:31

Dockningen från rymdfarkosten Sojuz MS-14 var planerad till på lördagsmorgonen svensk tid, men direktsändningar från den ryska rymdflygstyrelsen Roscosmos avbröts när farkosten befann sig runt 100 meter från ISS. Enligt kontrollcentret verkar problemet finnas på ISS och inte på farkosten.

Ett nytt försök att docka med rymdstationen ska göras på tisdag, uppger den ryska rymdstyrelsen Roscosmos chef Dmitrij Rogozin på Twitter.

Roboten Fedor skickades upp med en del annan utrustning från basen Bajkonur i Kazakstan i torsdags. Målet var att Fedor under tio dagar ska lära sig att hjälpa besättningen ombord på ISS med olika sysslor.

Rymdfarkosten Sojuz MS-14 är vanligtvis bemannad, men den här gången fanns inga människor ombord. Orsaken var att ett nytt nödräddningssystem skulle testas. I stället satt Fedor i ett säte med en liten rysk flagga i handen. Vid själva uppskjutningsfasen hördes han parafrasera Jurij Gagarin, som 1961 blev den första människan i rymden, genom att säga ungefär: "Nu kör vi. Nu kör vi".

Fakta: Roboten Fedor

Fedor är 180 centimeter lång och väger 160 kilo och har konton på Instagram och Twitter. Han kopierar mänskliga rörelser för att utföra uppgifter medan människorna ombord är fastspända.

En av Fedors statliga finansiärer skriver att han kan bli användbar på jorden för att arbeta i miljöer med hög strålning, minröjning och svåra räddningsinsatser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP