Sudans proteströrelse ratar militärstyret

Samtalen mellan proteströrelsen i Sudan och det militärråd som tagit över makten har brutit samman.

Rådet är av samma skrot och korn som den tidigare regimen, anser protestledarna, som vill trappa upp motståndet.

21 april 2019 01:53

Det är från proteströrelsens håll det meddelas att samtalen avbryts. Den anser inte att det militära övergångsrådet har något legitimt mandat att styra Sudan.

Vi betraktar militärrådet som en förlängning av regimen, basunerade Mohamed al-Amin, talesperson för proteströrelsen, ut för de tusentals människor som samlats i manifestationen framför militärens högkvarter i Khartum.
Vi uppmanar till en upptrappning och fortsättning av demonstrationerna tills kraven möts.

Ledaren lovar

Det främsta kravet är att militärrådet, som enbart består av militära ledare, låter civila representanter ta vid. Tidigare på söndagen försäkrade rådet att ett civilt styre kommer att få ta över makten, i sinom tid. Diskussioner pågår, hävdade han då.

Rådet är fast beslutet att ge makten till folket, sade militärrådets ledare Abd al-Fattah al-Burhan, som agerar statschef efter avsättandet av presidenten Omar al-Bashir.
Militärrådets roll kompletterar upproret och den välsignade revolutionen.

Rådet kommer att ge ett svar till proteströrelsens krav inom en vecka, meddelade al-Burhan. Kravet om bildandet av ett övergångsråd med civila och militära representanter är ett alternativ som övervägs, enligt honom.

Arabiskt bistånd

En sudanesisk delegation kommer att resa till USA för att förmå amerikanerna att ta bort Sudan från listan över statliga terrorsponsorer.

Vid sidan av detta utlovar Saudiarabien och Förenade arabemiraten bistånd till ett värde av närmare 28 miljarder kronor, enligt statliga saudiska medier. Arabländerna har sedan tidigare kopplingar till Abd al-Fattah al-Burhan genom det sudanesiska deltagandet i den saudiskledda koalitionen som krigar i Jemen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters