Nya robottester i Nordkorea

För sjunde gången på kort tid har Nordkorea avfyrat vad som bedöms vara kortdistansrobotar.

De två projektilerna slog ned i Japanska sjön, utanför den japanska ekonomiska zonen, enligt Japans försvarsminister Takeshi Iwaya.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har meddelat att avfyrningarna är varningar till följd av de gemensamma militärövningar som Sydkorea och USA hållit under augusti.

Sydkoreas nationella säkerhetsråd uppmanar Nordkorea att sluta trappa upp spänningarna i regionen och att i stället sträva mot kärnvapennedrustning:

"Det nationella säkerhetsrådets medlemmar enades om att fortsätta de diplomatiska ansträngningarna tillsammans med det internationella samfundet för att få tillbaka Nordkorea till förhandlingsbordet", heter det i ett uttalande.

Japans försvarsminister Takeshi Iwaya säger att uppskjutningarna strider mot FN:s resolutioner och att de inte får ignoreras. Han säger dock att robotarna denna gång inte utgjorde något hot mot landets säkerhet.

I juni kom Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump överens om att återuppta samtalen om kärnvapennedrustning i Nordkorea, men de senaste robottesterna har komplicerat processen.

Trump sade för några veckor sedan att Kim sagt sig vara redo att återuppta samtalen och att provskjutningarna skulle avslutas så fort USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövning var över.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters

Ämnen du kan följa