Nus är Sveriges bästa sjukhus – igen

Sveriges bästa universitetssjukhus ligger för andra året i rad i Umeå. Tillsammans med Västerviks sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus kniper Norrlands universitetssjukhus (Nus) förstaplatserna när Dagens Medicin för sjätte året korar Sveriges bästa sjukhus.

17 januari 2018 06:55

Det är tredje gången totalt och andra året i rad som Norrlands universitetssjukhus seglar upp som vinnaren.

Det känns helt fantastiskt att höra. Jag blir överväldigad och lite rörd. Många medarbetares insatser ligger bakom detta, på alla tre sjukhus i länet, säger Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting till Dagens Medicin efter att ha fått besked om vinsten.
Jag har funderat på om vi skulle kunna klara förstaplatsen i år också men trodde nog att det skulle bli tufft. Med en liknelse från idrotten så är det svårt att ligga på topp, fortsätter hon.

I klassen mellanstora sjukhus (med förlossning) hamnar även Västerviks sjukhus på förstaplatsen för andra året i rad. Sjukhuset, som dessutom stärkt sin placering jämfört med året innan får toppvärden när det kommer till tillgänglighet, överbeläggningar, trycksår, njursvikt och stroke, enligt tidningen. Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har tagit sig från en tredjeplats till en förstaplats i kategorin bästa mindre sjukhus.

Sveriges bästa sjukhus har utsetts efter att över 8 000 uppgifter från bland annat kvalitetsregister samlats in. Allra tyngst väger medicinsk kvalitet, men även hur sjukhusen klarar överbeläggningar, väntetider på akuten och hur personalens rutiner följs.

Fakta: De bästa sjukhusen 2017

Bästa universitetssjukhus:

1. Norrlands universitetssjukhus

2. Universitetssjukhuset i Linköping

3. Karolinska universitetssjukhuset

Bästa mellanstora sjukhus:

1. Västerviks sjukhus

2. Danderyds sjukhus

3. Västmanlands sjukhus, Västerås

Bästa mindre sjukhus:

1. Capio S:t Görans sjukhus

2. Norrtälje sjukhus

3. Oskarshamns sjukhus

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!