Flera partiledare väljer att förtidsrösta

Statsminister Stefan Löfven tror på ett lika högt valdeltagande som i det förra valet, över 85 procent.

Jag tror att vi hamnar någonstans där nu också, att vi håller nivån, sade Löfven när han förtidsröstade i Örebro.

22 augusti 2018 11:16
Vi hade ett vikande valdeltagande i Sverige ett tag, men vi lyckades vända på det. Jag hoppas att vi kan fortsätta med det, det är viktigt att demokratin används av alla. Det utrymme som man inte använder tas av någon annan, säger han.

Löfven röstade mest för att markera att det nu går att förtidsrösta inför valet den 9 september. Han kommer att rösta en gång till, på valdagen, det är möjligt för var och en att, till exempel, ändra en lagd röst ända fram till valdagen.

Det kommer att bli precis samma röst då, säger Löfven.

Inga bilder

Inga bilder fick tas när Löfven röstade i vallokalen. Enligt Johan Hellsten, ansvarig för förtidsröstningslokalen som statsministern röstade i, säger att ett beslut tagits i ett nätverk där landets 20 största kommuner ingår, om att inte tillåta fotografering i vallokalerna.

Vi tillåter inte fotografering i lokalen av hänsyn till väljarnas integritet. Vi betraktar det som en störning av ordningen, säger Hellsten till TT.

Förtidsröstningen har nu börjat och först ut av partiledarna att rösta var Gustav Fridolin (MP) som lämnade sin röst i samband med ett besök på Malmö centralstation. Han hade inga problem att välja var hans röst skulle falla när klimatfrågan har varit en av de mest uppmärksammade den senaste tiden.

Lätt val

Det här var ett lätt val, säger Gustav Fridolin, efter att han lagt sin röst.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor valde också att rösta redan i dag. Partiledarna är långt ifrån ensamma. Att förtidsrösta blir allt mer populärt. 2014 förtidsröstade över 2,6 miljoner, vilket var en ökning från 2010 då 2,3 miljoner förtidsröstade. Stefan Löfven tycker att det är bra att möjligheten finns så att inte allt hänger på att man är tillgänglig under valdagen.

Utlandsröstningen öppnade redan den 16 augusti och man kan förtidsrösta även från utlandet. Brevrösten behöver dock ha nått valmyndigheten senast dagen före valdagen. Utlandssvenskar kan annars rösta i det svenska valet genom att besöka det landets svenska ambassad eller konsulat.

Fakta: Så många förtidsröstar

Antal förtidsröster:

2014: 2 672 000

2010: 2 377 000

2006: 1 764 000

2002: 1 615 000

Antal utlandsröster:

2014: 70 000

2010: 60 000

2006: 48 000

2002: 37 000

I år går det att förtidsrösta på sammanlagt 2 727 platser i landet, och på valdagen i sammanlagt 6 004 vallokaler.

Källa: Valmyndigheten


Fakta: Så förtidsröstar du

Det är möjligt att förtidsrösta från och med den 22 augusti fram till valdagen den 9 september. För att förtidsrösta måste du ha med dig både id-handling och röstkort. Om du inte har någon id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.

I varje kommun ska det finnas minst en lokal att förtidsrösta i. Kommunen bestämmer själv var dessa lokaler ska ligga. Mer information om förtidsröstning och var du kan rösta finns hos Valmyndighetens hemsida: www.val.se

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT