Norrköpingsbo friades från dråp i Finland

Den 24-årige dråp-åtalade Norrköpingsbon är en fri man. Den finländska flickan tog sitt eget liv och han gjorde vad han kunde för att hjälpa - inom ramen för sin Aspergersjukdom.

6 maj 2006 04:00
Borgå tingsrätt frikände i går den åtalade 24-åringen på alla punkter i Emsalödråpfallet. Mannen, som har diagnostiserats med Asperger, har hållits inlåst i åtta månader - fyra av dem i finskt polishäkte och utan att få den mentalvård han behöver.
- Han har mått oerhört dåligt. Nu tas han så snabbt som möjligt hem till Norrköping där hans läkare möter, säger mannens försvarsadvokat Ulf Månsson.
Åklagare Anssi Hiivalahade hade yrkat på ett drygt tio år långt fängelsestraff. I går ville han inte uttala sig om han tänker överklaga domstolens enhälliga beslut.
24-åringen stod åtalad på fyra punkter, den allvarligaste för att ha manipulerat den 17-åriga flickan att ta livet av sig i skogsgläntan på Emsalö i september i fjol. Ungdomarna, som träffats via en chat på internet, sågs första gången på Sverigebåten i maj 2004. På den andra träffen skulle de köra till Norrköping i mannens Volvo men åkte fel och hamnade på Emsalö. Här tog flickan den överdos av Seroquel, ett antipsykotiskt läkemedel som ordinerats för schizofrena symptom, som sannolikt bidrog till att hon dog.

<span class="mr">Mådde bättre
</span>Åklagaren har gjort sitt bästa för att bevisa att det inte var frågan om självmord utan att 24-åringen manipulerat henne att ta överdosen. Bland annat har flickans mamma och vänner berättat om hur hon, efter en lång tid av depression och psykotiska tillstånd, äntligen börjat må bättre. Åtalet har bland annat byggt på en hemligstämplad motivbevisning som hänför sig till de inlägg mannen skrivit under signaturen "stryplekar" på flera olika webbforum. I dem har han fantiserat om att ha sex med "nydöda tjejer" och också skrivit att han "inte skulle hindra någon från att ta livet av sig". Inläggen har varit brutala och bakom bevisningen har det funnits antydningar om att 24-åringen velat att flickan ska dö i skogen för att han ska kunna förverkliga sina fantasier.
- Bevisningen håller inte. I Finland kan ingen dömas för sina fantasier, säger domare Lars Karlsson.
Mannen åtalades också för att - medveten om att flickan var i livsfara - ha lämnat kvar henne medvetslös i skogen. Men vittnesmålen stödde mannens berättelse om att han försökt stoppa först en taxibil och därefter en cyklist in-
nan han slutligen drabbades av panik och körde iväg.

<span class="mr">Hittad av svampplockare
</span>Läkarvittnesmål om hur en person med Asperger agerar stärkte försvarets tes om att mannen gjorde vad han kunde inom ramen för sin sjukdom.
Hårdast var gårdagens friande dom för flickans mamma som suttit med på rättegången. Hon har bland annat hört mannen vittna om hur han ser flickan bli tröttare och tröttare och om hur han kysser henne farväl innan han lämnar henne medvetslös vid en sten.
Tre dagar senare hittade svampplockare flickans kropp under en grandunge.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!