Flera utredningar efter skrotbranden

Branden på en återvinningsanläggning i Norrköping kommer utredas av både polis och räddningstjänst.

Så här såg brandplatsen ut vid 19-tiden på lördagskvällen.

Så här såg brandplatsen ut vid 19-tiden på lördagskvällen.

Foto: Johnny Gustavsson

Norrköpings kommun2019-09-08 20:18

När röken lagt sig efter helgens brand på en återvinningsanläggning i Norrköping kommer både räddningstjänsten och polisen att utreda branden.

– Jourhavande förundersökningsledare fattade på lördagskvällen beslut om att vi ska inleda en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik på söndagen.

Då pågick fortfarande släckningsarbetet i materialet som består av plaster och metaller.

– Vi spärrar av och kommer, när läget så medger, genomföra en kriminalteknisk undersökning. Troligtvis i början på nästa vecka, säger Agnevik.

Även räddningstjänsten kommer följa upp branden i sitt förebyggande arbete.

– Det kommer dels bli en teknisk utredning gjord av polisen, och dels kommer vi följa upp branden via vår avdelning för förebyggande som kommer titta på bland annat tillstånd för hur mycket material man får ha på platsen, säger räddningstjänstens inre befäl Mikael Kalered.

En försvårande omständighet har varit skrothögens storlek, cirka 70 gånger 50 meter och upp till sex meter hög. Hade materialet varit uppdelat i mindre högar hade spridningen lättare kunnat begränsas.

– Regler om vilka volymer man får ha gäller exempelvis oljehamnen. De får ju inte ha mer i sina tankar än vad de har tillstånd till. Man kommer för det första göra en utredning på vad som kan ha orsakat branden, och för det andra om det är lämpligt. Det kommer vår förebyggande avdelning lägga ner lite krut på i nästa vecka, förklarar Kalered.

Carl Henrik Bergner, koncernchef för Lantz Järn och Metall i Sverige, som driver anläggningen vill inte lämna några utförliga kommentarer så nära inpå händelsen.

– Det här har varit en chock, naturligtvis. Men vi har haft tur i oturen. Det skulle ha kunnat sluta tio gånger värre. Om det spridit sig till våra grannar, exempelvis.

– Räddningstjänsten och personalen har gjort ett fantastiskt jobb.

Företaget har informerats om polisens utredning.

– Det är helt naturligt, polisen blir alltid inkopplad i sådana här fall. Det är inga konstigheter.

– När det handlar om arbetsplatsolyckor kopplas alltid polisen in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!