Youtube-stjärnan svårt trakasserad

Att vara kända Youtubers är inte alltid lätt. Joakim och Jonna Lundell utsätts för hat och trakasserier både på internet och i verkliga livet. Nu ber Joakim Lundell om hjälp.

16 augusti 2017 21:29

Joakim och Jonna Lundell, som nyligen separerat men fortfarande är gifta, är främst kända för sina videor på Youtube. Nu utsätts de för trakasserier. Ägg kastas på deras hus, stenar kastas på deras hund. Dödshot florerar i kommentarerna på Youtube, det skriver Joakim Lundell i ett blogginlägg. I fredags var åtta personer utanför parets lägenhet i Norrköping, där Jonna Lundell var ensam. De bankade, skrek och slutade inte trots att hon sade till dem.

"Jag mår riktigt dåligt psykiskt. Och detta är endast hur jag mår men Jonna mår ännu sämre", skriver Joakim Lundell.

I blogginlägget skriver Joakim Lundell om vad han anser ligga bakom trakasserierna, Youtube.

"Youtube är de laglösas paradis."

Enligt Youtubern har föräldrar för dålig koll på vad deras barn gör på internet. I blogginlägget skriver Joakim Lundell att det är just barn mellan åtta och femton år som det handlar om. Barn som sprider hat. Barn som skriver saker som att "Jag ska skära halsen av Jonna framför dina ögon bögjävel".

"Barnen i dag har ingen fallskärm alls, ingen vet dom gör på mobiltelefonen."

Att polisanmäla är enligt Joakim Lundell inte möjligt. Polisen kan inte göra någonting, och det skulle bli för många anmälningar.

"Vi kan inte ringa polisen 100 gånger om dagen och uppta ALL deras tid. Dom hjälper oss så gott dom kan. Det finns inte resurser nog tyvärr!"

Paret har nu anställt personskydd för att hantera trakasserierna. Men att sluta med Youtube är inte ett alternativ.

"Det är våran inkomstkälla och utan den blir vi ännu mer utsatta. Då blir vi utsatta personer utan ekonomi istället. Vi måste därför vara starka och jobba på tills i höst."

Paret kan inte heller flytta ifrån lägenheten, som ligger på bottenplan, i Norrköping. Istället ber Joakim Lundell om hjälp via blogginlägget. Han vill att blogginlägget ska spridas så att föräldrar vars barn ser på Youtube kan inse vad som sker där.

"Endast genom att Youtube börjar granskas kan detta ta slut", skriver Joakim Lundell på bloggen.

Vi har försökt nå Joakim Lundell för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa