Wiechel bortröstad på årsmötet

Kupp eller inte? Markus Wiechel blev bortröstad av egna partikamraterna.

6 mars 2014 02:00

Under söndagen höll Sverige­demokraterna i Östergötland ett kombinerat årsmöte och valkonferens. Det blev en dag som skulle komma att splittra partiet i två läger.

På valberedningens lista föreslogs Norrköpingspolitikern Markus Wiechel sitta kvar som ordförande för partidistriktet. Så blev det inte. I stället valdes Joakim Pripp till posten, efter att ett nytt förslag gick emot valberedningen. Pripp är landstingspolitiker och har fram till i söndags varit andre vice ordförande i styrelsen.

Beslutet om den nye ordföranden ska enligt uppgifter till NT ha väckt starka reaktioner och flera av de nominerade personerna valde att dra tillbaka sina kandidaturer. En fullständig distriktsstyrelse kunde därför inte tillsättas och ännu ett årsmöte måste hållas.

Enligt uppgifter till NT ska Pripp tillsammans med sin partikamrat Jonas Andersson ha ringt dit en stor grupp nytillkomna medlemmar, vars uppgift var att rösta fram Pripp till ny ordförande.

I ett pressmeddelande från partiet konstateras det att också att årsmötet blev det största som Sverigedemokraterna i Östergötland någonsin haft, med 111 röstberättigade deltagare.

Enligt uppgifterna till NT ska det ha handlat om ungefär 40 personer som erbjöds skjuts till årsmötet för att rösta.

Bertil Jonsson, som fram till i söndags har suttit som vice ordförande i distriktet, menar också att årsmötet inte gick rätt till.

– Det var en kupp. Det är vida känt att det är på så vis, även om det inte finns några skriftliga dokument som stärker bevisningen.

Bertil Jonsson förespråkar Markus Wiechel som ordförande och valde under söndagen att avsäga sig sin kandidatur som vice ordförande. Han menar att de personer som har gått emot valberedningens förslag har skapat en splittring i partiet.

– Det nya förslaget kallades ”För ett enat Sverigedemokratiskt Östergötland” vilket är som ett stort skämt. Den här nya styrelsen skapar inte ett enat Sverige­demokraterna, utan innebär en stor splittring i styrelsen.

Nu är Bertil Jonsson rädd att distriktsstyrelsen kommer att ta samma form som den hade under 2011, då han menar att partiet var splittrat.

– Under 2011 tog styrelsen ett jättesteg bakåt, och organisationen var inte alls vad den är i dag. Nu kan partiet hamna där igen.

Joakim Pripp nekar till att en kupp ska ha ägt rum under årsmötet.

– Jag lämnade in en nominering redan i december för att kandidera som ordförande så det är absolut ingen kupp. Det var ett ärligt val där jag nominerade mig.

Kan du dementera att personer ringdes dit för att rösta på dig?

– Generellt uppmuntrar vi självklart personer att komma och delta i alla våra aktiviteter, men jag kan inte kommentera anonyma uttalanden.

Anser du att det finns splittringar i partiet?

– Nej, vi är ett enat parti.

Markus Wiechel tror att det nya valet av ordförande kommer att innebära en försämring för partiet, men vill inte kommentera NT:s uppgifter.

– Många ville se mig på ordförandeposten eftersom att jag har suttit med under tidigare valår, och därför valde jag att kandidera till ordförande också i år. På ett personligt plan tar jag inte det här beskedet så hårt. Jag har mycket annat att göra.

<p>Nytt årsmöte</p>

I nuläget fattas fem kandidater i Sverigedemokraternas styrelse, vilket inte är tillåtet.

Ett nytt årsmöte kommer att hållas då de resterande posterna ska tillsättas.

En komplett styrelse måste ha tagit form senast den 31 mars.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!