Vill spara på elevernas busskort

Kommunens gymnasieelever ska inte längre att kunna använda sina busskort på kvällar, helger, röda dagar eller under sommarlovet. Genom förändringen ska en miljon kronor sparas.

16 maj 2018 18:00

I dag får den som går på gymnasiet en årsbiljett som är giltig dygnet runt, året om (så länge man har minst sex kilometer mellan hemmet och skolan). I höst planerar tekniska kontoret att i stället utfärda läsårsbiljetter av samma sort som kommunens grundskoleelever har i dag.

De fungerar endast på vardagar mellan klockan 07 och 19 och inte på röda dagar eller under sommarlovet.

– Vi ser små negativa effekter med tanke på den stora besparing som det handlar om, säger Ylva Persson, enhetschef på tekniska kontoret.

Regeringen har beslutat att införa en så kallad sommarlovsbiljett för elever som slutar årskurs sex till och med de som går ut årskurs två i gymnasiet. De kan alltså även framöver använda kollektivtrafiken gratis under juni, juli och augusti – trots förändringarna.

Den som behöver ta sig till eller från skolan innan klockan 06 eller efter 19 kan ansöka om ett uppgraderat busskort.

– Det rör sig om relativt få elever. Det kommer att innebära lite mer administrativt arbete för oss, men vi tror inte med att det kommer att vara något problem, säger Ylva Persson.

Planen på de nya busskorten presenteras på tekniska nämndens sammanträde i morgon torsdag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa