Vill lära barn hantera social medier

Var schysst, tänk på riskerna, men framför allt – ha roligt. Nu kommer den första handboken för barn om sociala medier.

25 maj 2017 19:13

– Det som skrivits i ämnet tidigare vänder sig nästan alltid till föräldrar och handlar om skärmtid och farligheter. Vi vill kommunicera direkt med barnen, säger Petra Jankov, som tillsammans med journalistkollegan Johanna Stenius skrivit boken "På skärmen – sociala medier för nybörjare".

Både hon och Johanna har barn i åldrarna sex och nio år och de ser det som sin skyldighet att lära dem hantera det sociala livet på nätet, likväl som det utanför skärmen.

– Föräldrar är ofta bra på att engagera sig i att skjutsa till fotbollsmatcher eller hänga i stallet med barnen, men glömmer bort att visa intresse för vad de gör på nätet, säger Petra Jankov och fortsätter;

– Dessutom är det mycket fokus på farorna med sociala medier och inte så mycket på den kreativitet och fantasi som faktiskt finns där.

Förhoppningen med boken är att få barn att känna sig trygga på nätet och att ha roligt. Boken är full av konkreta råd och tips och innehåller kapitel om såväl källkritik och nätmobbning, som hur du tar bra bilder och vad du ska tänka på när du sänder live.

Under arbetet med boken har de samtalat med barn kring sociala medier och diskuterat både positiva och negativa sidor.

– Medan vi vuxna ofta tänker på att någon elak person kan ta kontakt med barnet, tänker barnen på vardagliga saker som varför de inte får vara med i kompisens chatt, säger Petra Jankov.

Har arbetet med boken gett dig några nya insikter om sociala medier?

– Ja, bland annat det svåra i att förstå att det alltid finns en mottagare för det du gör. Det kan kännas väldigt perifert, men är viktigt att förstå, eftersom det påverkar hur vi beter oss.

Boken vänder sig till barn i åldern 8-12 år och ges ut i slutet av maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Holmer

Ämnen du kan följa