"Vi har haft kunder sedan dag ett"

Kommunikationsbyrån Byn har rankats som en raket i Norrköpings näringsliv, men om man pratar med företagets tre delägare värjer de sig lite mot beskrivningen.

1 oktober 2018 06:00

– Vi känner oss inte som några raketer. Vi jobbar mer långsiktigt och det är inte viktigt för oss att bli stora snabbt, säger Maria Kufver, vd för Byn.

Maria Kufver startade Byn tillsammans med copywritern Anders Hofvergård och art directorn Magda Sundbrandt Malm 2012. De kom från anställningar på stora reklambyråer och ville starta eget.

– Det är roligt att få köra eget och känna att man kan påverka hela arbetsprocessen. Vi har haft kunder från dag ett och aldrig behövt ångra vårt beslut, säger Magda Sundbrandt Malm.

Byn bor i magasinet i Knäppingsborg där man från start ställde in åtta skrivbord trots att startgänget bara bestod av hälften så många. En kaxig planering som skvallrade om kommunikationsbyråns tillväxtplaner.

– Vi ville se målet framför oss med de där tomma skrivborden, säger Maria Kufver.

– Vi fyllde skrivborden vartefter och nu har vi även hyrt våningsplanet ovanför för att få plats med våra 16 anställda.

Delägartrion tycker att man i dag är precis lagom stora. Byns motto är att man ska ha en jordnära attityd med en skyhög ambition och med detta tar man hem både små och stora jobb i regionen samt utmanar de stora byråerna i Stockholm.

– Vi tror på det ickehierarkiska sättet att leda. Vi delar generöst med oss av kunskap till varandra och är bra på att ge feedback, säger Maria Kufver.

– På en arbetsplats där man känner sig trygg skapas kreativitet.

Oavsett om kunden behöver en strategi för sociala medier eller varumärkesutveckling har Byn specialister.

– Budskapet och den visuella gestaltningen är alltid mest intressant. Även om uttrycksformerna varierar, säger Anders Hofvergård.

Reklambyråerna har blivit färre i Norrköping det senaste året och det tycker delägarna på Byn känns sorgligt. Man pratar hellre om kollegor än konkurrenter och försöker nu bli ännu bredare i regionen.

– Olika kreativa verksamheter i Norrköping har lätt för att samarbeta. Det är positivt för alla när vi gemensamt kan dra in projekt som gynnar flera företag samtidigt, säger Anders Hofvergård.

Byn har brutet räkenskapsår och omsatte förra året 11,5 miljoner kronor.

Fotnot: UC (Upplysningscentralen) är ett kreditupplysningsföretag. De sammanställde nyligen tio företag i varje kommun i landet som de rankar som "raketer" – det vill säga relativt unga bolag som utifrån olika nyckeltal visar stark tillväxt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulla Ericsson

Ämnen du kan följa