Varulven har vaknat – nu är våren här

Under förmiddagen kom våren till Kolmårdens Djurpar. Brunbjörnshanen Varulven och hans dotter Astrid har nu vaknat och klivit ut i naturen.

20 mars 2019 18:27

Via komradion anropades personal runt om på Kolmårdens Djurpark för att bevittna parkens eget vårtecken; de två brunbjörnarna skulle nu släppas ut från sin iden efter vintervilan och få kliva ut i naturen.

­– Det händer ju bara en gång per år, så vi ville anropa hit folk så alla kunde se, berättar Lisa Stejdahl, rovdjursskötare på Kolmårdens Djurpark.

Att björnarna nu vaknat är en speciell händelse, både för björnarna, men även för all personal i parken.

– Det är jättekonstigt att ta hand om ett djur som sover typ halva året, men det är roligt. Det är så kul att se deras reaktioner när de kommer ut på våren, säger Lisa Stejdahl.

Kolmårdens brunbjörnar gick och la sig i november förra året, och har sovit och varit i sitt ide fram tills nu. Det är utomhustemperaturen som avgör när de går i ide och när de vaknar upp. När värmesvängen kom in över parken i februari funderade personalen på om de var dags att släppa ut dem redan då, men avvaktade tills nu, för säkerhets skull.

– Vi avvaktade då, och så blev det kallare. Men nu tyckte vi att det var en bra tid att släppa ut dem, säger Lisa Stejdahl.

Hanen, Varulven, är 21 år och dottern Astrid är 15 år. När Varulven gick i ide för vintern vägde han 342 kilo, nu väger han 279 kilo.

– Det är så coolt med björn, för det är bara fett som de tappar. De tappar ingen muskelmassa och får inte liggsår.

Betyder detta att det vår nu?

– Jajamän, skrattar Lisa Stejdahl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnéa Hellqvist

Ämnen du kan följa