Vänstern går kraftigt framåt

"Vi gör ett bättre val än i riket. Vi går stärkta ur det här", säger Vänsterpartiets förstanamn till kommunfullmäktige, Nicklas Lundström.

10 september 2018 01:55

Årets val i Norrköping är en framgång för Vänsterpartiet. När samtliga valdistrikt var räknade hade partiet nått runt åtta procent i kommunalvalet. Jämfört med valet 2014 (5,54 procent) har partiet ökat med över två procent och också fått två fler mandat till kommunfullmäktige.

– Jag är mycket nöjd och det visar att vårt kampanjande har varit framgångsrikt. Vi går stärkta ur valet. Vi får ytterligare två mandat i kommunfullmäktige, säger Nicklas Lundström.

Orsaken till framgången är enligt flera av partiets representanter att man kampanjat hårt och brett.

– Vi har ringt över 10 000 östgötar. Vi har knackat dörr och vi har haft traditionell valstuga. Vi har nått många och talat politik, säger Olof Carlstein, ordförande för Vänsterpartiet i Norrköping.

Linda Snecker, partiets riksdagsledamot, är inne på samma linje. Hon ser dessutom att partiet har lärt sig en hel del om sig själva sedan valet 2014.

– Vi har mött och talat med folk. Vi är många ungas val i frågor som är viktiga för dem. Det handlar om klimatet och jämställdhet. Jag tror att vi är mer än ett parti i dag. Vi har blivit en folkrörelse som ser vilka frågor som är viktiga för många grupper, säger hon.

Peter Butros är andranamnet på partiets lista till Riksdagen. Han tror att det som han ser som Socialdemokraternas högersväng är ett av skälen till att Vänsterpartiet har stärkt sina aktier i Norrköping.

– Vi är en rörelse för solidaritet. Jag tror att vi kommer att fortsätta att vara en vinnare. Det handlar om visioner. Vi är det enda partiet som har en hoppfull vision. Vi tror på ett bättre samhälle, säger han.

Det är fortfarande osäkert om Vänsterpartiet kommer att få något inflytande i lokalpolitiken i Norrköping. Samtalen kommer antagligen ta fart under den kommande veckan. Nicklas Lundström tycker att Socialdemokraterna borde se Vänsterpartiets framgångar som att Norrköpingsborna vill något annat än vad de fått de senaste fyra åren.

– Vi finns här. Det är bara att sätta sig ned och tala med oss, säger han.

Den politiske sekreteraren Ricardo Olivares tycker att det finns tydliga tecken på vad som är rätt och vad som gått snett med Kvartetten.

– Man kan kompromissa om många saker. Men man kan aldrig kompromissa om att sälja ut hemtjänsten. Där tror jag att mycket gick fel. Det har väljarna visat tydligt, säger han.

Nicklas Lundström ser med spänning fram mot den kommande veckan.

– Vi får se om vi får någon inbjudan. Men det tycks bli jämnt och små marginaler för något block att skapa majoritet. Men vi får som sagt var se, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga

Ämnen du kan följa