Valdemarsviksföretag inblandat i muthärva

Det är tre företagare bosatta i Valdemarsvik, Lund och Nynäshamn som misstänks för grov bestickning i mutskandalen på Kriminalvårdsstyrelsen. Alla tre har kopplingar till byggbranschen.

13 oktober 2010 15:54
I maj häktades en före detta toppchef inom kriminalvården som misstänkt för tre fall av grovt mutbrott i Norrköping under åren 2006 till och med 2010. Brottsmisstankarna omfattade också två fall av grov trolöshet mot huvudman under 2008 respektive 2009-2010. Den före detta chefen, som är bosatt i Norrköping, släpptes senare ur häktet.

 

Anstaltsbyggen
Av tidigare uppgifter framgår att den före detta toppchefen misstänks för oegentligheter i samband med projektering och byggnation av tre anstalter i norra Sverige - i Östersund, Haparanda och Härnösand. Av de tre planerade anstalterna har endast en byggts, Saltviksanstalten i Härnösand till en kostnad av 1,2 miljarder kronor.

 

Hur stora mutor som den före detta toppchefen misstänks ha tagit emot är oklart. Överåklagare Gunnar Stetler har tidigare betecknat kriminalvårdsskandalen som den största muthärva han stött på inom statlig förvaltning.

 

En Valdemarsviksbo
Tre personer, samtliga företagare, har hittills delgivits misstanke om att ha mutat toppchefen. En 64-åring bosatt i Valdemarsvik är misstänkt för grov bestickning och anstiftan alternativt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. En 61-åring från Nynäshamn misstänks för bestickning under 2006-2008. Och en 66-åring från Lund misstänks för anstiftan till grov trolöshet mot huvudman under 2008 och grov bestickning under 2010. Alla tre bedriver verksamheter som har kopplingar till byggbranschen.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingemar Norgren