Under förra året producerade Hyresbostäder 20 nya lägenheter genom att bygga om lokaler. I år ska lika många bostäder byggas på liknande sätt.

Nu ska hemtjänstens tidigare lokaler på markplan på Ljuragatan 85 omvandlas till fyra ettor och en tvåa för ungdomar mellan 18–24 år. Totalt ska cirka 90 elever i årskurs två på byggprogrammet bygga lägenheterna. Idén att låta unga byggare skapa hem för unga är ny – och hämtad från det kommunala bostadsföretaget Skebo i Skellefteå.

– Hela poängen är att göra flera bra saker. Vi skapar flera lägenheter för unga, vilket verkligen behövs, men vi ska också se till att vi kan stötta byggbranschen och utbildningarna. Det ligger i vårt intresse att det finns fler lokala byggare i stan, säger Stefan Källman, projektchef på Hyresbostäder.

Artikelbild

| Byggeleverna Casper Hjelmar och Emil Borrvall ska vara med och bygga fem nya lägenheter för unga som står i Hyresbostäders bostadskö. "Man lär man sig nog mer när det blir på riktigt" tror Casper.

Kriztina Lövgren, rektor på Ebersteinska gymnasiet, tycker att erbjudandet från Hyresbostäder var omöjligt att tacka nej till.

– Det är här är jättespännande. Framför allt är det en fantastisk möjlighet för våra elever. De får vara med från start till mål och får chansen att visa upp sig för olika byggföretag, säger hon.

Eleverna Emil Borrvall och Casper Hjelmar ser fram emot att få vara med i bostadsbygget.

– Man lär sig nog mer när det är på riktigt. Det är också roligare att få bygga något som står kvar och ska användas. I skolan får vi riva det vi är klara med, säger Casper Hjelmar.

Artikelbild

För ett år sedan drog projektet igång och redan från början engagerades ungdomar på Ebersteinska i en dialog med arkitekter och projektledare om vad som är viktigt när man är ung och får sitt första boende.

– Vi har försökt ta hänsyn till deras önskemål. Många ville ha separata sovrum, men det är svårt med flera rum när vi har så lite fasadyta, säger Thomas Borggren från AG Arkitekter.

Artikelbild

Projektet invigdes på onsdagen av byggelever som tillsammans med kommunalråd Kikki Liljeblad borrade fast i en skylt med texten "Alla ska kunna hitta ett hem att trivas i".

– Det här är verkligen något som ligger i linje med vårt mål att höja ungas resultat för att få dem gå ut i livet och bli självförsörjande. Här får de unga kontakter med näringsliv och bransch, säger Kikki Liljeblad, kommunalråd som haft ansvar för stadsbyggnad men numera ansvarar för utbildning.

Artikelbild

Lägenheterna beräknas stå inflyttningsklara om ungefär ett år.

– Det här ska göras effektivt, men samtidigt finns ett pedagogiskt syfte för eleverna som gör att vi inte skyndar på för mycket. Sedan ser entreprenören förstås till att de behörighetsklassade jobben sker med deras hjälp, förtydligar Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.