Undersköterskan vill inte spara på de äldre

I väntan på beskedet är det oroligt bland personal och boende på äldreboendet på Timmermansgatan 62.

Monika Lindberg är undersköterska på Timmermansgatan 62, som hotas av nedläggning.

Monika Lindberg är undersköterska på Timmermansgatan 62, som hotas av nedläggning.

Foto: Christer Andersson

Norrköpings kommun2019-10-21 10:00

Först föreslogs att äldreboendet i Hageby skulle stängas. Snart drogs förslaget tillbaka i vård- och omsorgsnämnden. Nu väntar man på hur det ska bli.

– Vi vet ju ingenting, i princip bara det som står i tidningarna. Ovissheten skapar oro och stress. Vi får hela tiden frågor från brukarna. På väg till jobbet träffade jag en som var helt förtvivlad om att orka fortsätta sitt liv. Men vi vet ju inget, säger undersköterskan Monika Lindberg.

Hon har jobbat här i tre år och är fackligt ombud på arbetsplatsen. Flera av arbetskamraterna var med förra gången boendet skulle stängas.

– En del har sagt att "jag orkar inte en gång till". Sedan är det många som inte förstår vad det handlar om på grund av att de inte behärskar språket. 

På de åtta våningarna finns det plats för 56 boende. Huset är gammalt och kommunen anser att det skulle bli billigare att flytta till bättre anpassade lokaler. 

– Det blir ofta stopp i rören och ventilationen är inte bra. Men själva lägenheterna är jättefina. 

Hur är det att jobba på olika våningsplan?

– Det är jättestressigt. Jobbar man på två våningar måste man ha mer personal. Vi är en på varje våning plus en löpare som ska springa upp och ner mellan våningarna. 

Har du förståelse för att man vill stänga?

– Nej, det är ju en kortsiktig lösning. En flytt för alla brukare blir ännu dyrare. Det kan inte vara lönsamt. Vi blir fler äldre och det behövs verkligen fler boenden.

Vad är den största faran med en flytt?

– Det är omställningen för de äldre. Vi har lagt fram till våra enhetschefer vad vi känner och tycker. Flera av brukarna har sagt att de ska protestera. Nu kan vi bara vänta och se.

– Om man har någon insikt i det naturliga åldrandet vet man att om man sliter upp rötterna, oavsett vilken fin miljö som byggts, så är det en stor påfrestning och att många inte skulle klara flytten. Du orkar inte som förr. Allmäntillståndet påverkas, det blir en stress. Man blir desorienterad.

Ett annat förslag nämnden tagit del av och skjutit upp talar om sänkt bemanningsnivå i demensvården.

– Då får man dra in på olika aktiviteter för de äldre. Det är svårt redan i dag. Vi är stressade och pressade. Det är våra föräldrar som byggt det här samhället. Är det där vi ska spara? Är det bara förvaring med dataövervakningar? Jag tycker att det blivit jätteförsämringar över lag i kommunen. Samhället känns konstigt. Kallare och hårdare. 

Framtiden är osäker för personalen och de boende på Timmermansgatan 62.
Framtiden är osäker för personalen och de boende på Timmermansgatan 62.
Karta: Timmermansgatan 62
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!