Tre unga män häktade för misshandel av man

De är misstänkta för mycket allvarlig brottslighet – grov våldtäkt, grovt rån och grov misshandel – men är fortfarande barn. Det sätter rättsväsendet på prov.

19 februari 2016 16:22

– Det är kö till Statens institutionsstyrelses ungdomshem. Till och med häktade ungdomar står i kö. Så vi har inte haft en chans att ordna en plats till de här killarna, sade kammaråklagare Annika Tiensuu, i väntan på att häktningsförhandlingen mot den tredje killen, som är den yngste av de tre misstänkta, skulle börja.

Det drog ut lite på tiden, antagligen för att han sitter frihetsberövad i en häktningscell istället för i polisens arrest som de andra gjort under veckan.

– Det var sista nödlösningen för att vara humanitär, eftersom han är så ung, sade Annika Tiensuu.

LÄS MER: Rånare kan ha begått sexövergrepp

Då hade Norrköpings tingsrätt precis beslutat att häkta två av de tre killarna som är på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkta för grov våldtäkt, grovt rån och grov misshandel mot en man i 25-årsåldern i Hageby/ Navestad den 24 oktober. Förhandlingen hölls av utredningssekretess bakom stängda dörrar, men beslutet meddelades förstås offentligt.

Häktningsdomaren Lars-Gunnar Lundh konstaterade att det finns synnerliga skäl att häkta de två 17-åriga killarna.

– Normalt sett häktar vi inte barn. Men om det inte finns några alternativ måste vi ibland göra det ändå, sade han.

De tre unga männen anhölls i sin frånvaro i måndags, men hämtades in till förhör och delgavs misstanke om brott dagen därpå. Då var de skäligen misstänkta för brotten, men sedan dess har misstankarna stärkts. Därför kunde kammaråklagare Annika Tiensuu på fredagen begära dem häktade som på sannolika skäl misstänkta för de allvarliga brotten.

– Jag kan inte säga så mycket om varför misstankarna stärkts, men i huvudsak beror det på deras egna uppgifter.

Har ni DNA-bevisning mot dem?

– Det finns DNA-spår, men barn finns inte i våra register. Det är med hjälp av ett omfattande och komplext polisarbete som jag kunnat anhålla och nu begära dem häktade, sade Annika Tiensuu.

Efter den tredje häktningsförhandlingens slut meddelade tingsrätten att även 16-åringen ska häktas. Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt rån och grov misshandel.

Åtal ska vara väckt den 4 mars.

Fakta/ Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård.

I samverkan med socialtjänsten ska SiS ge ungdomar och klienter med allvarliga och omfattande psykosociala problem bättre förutsättningar för ett socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
PetronellaUebel