Det var den 6 november i fjol som en polispatrull skulle göra ett ingripande mot 19-åringen, eftersom de misstänkte att han gjort sig skyldig till narkotikabrott. En av poliserna tog ett björntag om mannens midja bakifrån varpå 19-åringen försökte ta sig loss genom att slå med armbågarna bakåt. I samband med detta blev polisen träffad i ansiktet och började blöda på läppen.

Enligt en dom från Norrköpings tingsrätt gjorde 19-åringen också motstånd med kroppen för att hindra poliserna när de skulle gripa honom.

Poliserna har, enligt domen, lämnat samstämmiga redogörelser om händelseförloppet och 19-åringen har inte ifrågasatt deras uppgifter. Men under rättegången förklarade han att han var drogpåverkad vid tillfället och att rörelserna med armbågarna var reflexmässiga, och att han inte avsiktligt skadat polisen.

Han döms nu för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och fyra fall av ringa narkotikabrott, bland annat olovligt innehav av 4,79 gram kokain samma dag som det aktuella polisingripandet och 47,3 gram cannabisharts vid ett tidigare tillfälle.

Enligt som en ska 19-åringen också olovligen ha använt flera olika sorters narkotika preparat vid flera tillfällen, bland annat cannabis, kokain, diazepam, alprazolam och amfetamin.

19-åringen döms till skyddstillsyn med särskild föreskrift om att genomgå en drogavvänjande behandling.