Toalettömmare väcker stor ilska hos boende

Den nya latrinen på Sandviksbryggan är inte direkt poppis. Kommunen konstaterar dock att den fasta bryggan är den bästa platsen.

28 mars 2019 18:00

Den här veckan monteras en toalettömmare med tillhörande avloppsledning på Sandviksbryggan i Kolmården. Latrinen är till för båtfolket som ska tömma sina toaletter i tanken. Bland boende i området ses inte nykomlingen med blida ögon.

I en lokal Facebookgrupp kommenteras den nya latrinen. En del är positiva, men de flesta är kritiska; "Inte en bra placering! Otrevligt när man badar, äter glass eller yogar", lyder ett av inläggen.

Daniel Loord, som bor i området och dessutom är engagerad i den lokala båtklubben, blev förvånad när latrinen dök upp på bryggan.

– Vi i båtklubben har haft kontakt med kommunen en längre tid, men vi har inte fått något besked om att den skulle upp. Det gick väldigt snabbt, säger Loord.

Men båtfolket måste ju tömma sina toaletter någonstans?

– Absolut, men det finns bättre alternativ. Ett av våra förslag var att ställa en latrin på en förlängning av piren. Där rör sig bara båtfolk.

– Själva Sandvikenbryggan används ju av många. Det är inte speciellt trevligt att tömma skit där folk badar och solar. Det känns som om kommunen bara valde det billigaste alternativet, fortsätter Daniel Loord.

Johan Doverhjelm, som driver närliggande restaurangen Sjöstugan, tycker också placeringen är märklig.

– Latriner måste finnas, men varför ställa den på en plats där det en sommardag är massor av människor? Jag tror inte kommunen kan garantera att det aldrig luktar. Och vad händer om den går sönder?

Kan din affärsverksamhet påverkas?

– Om det luktar skit vid serveringen på morgonen, kan jag mycket väl förlora omsättningen för en hel dag.

Anders Larsson, handläggare vid park och natur på Norrköpings kommun, förklarar att man valde Sandviksbryggan av flera skäl.

– Vi valde den stora bryggan för att det är en helt fast brygga, avloppsledningen är känslig för rörelser, säger Anders Larsson.

– En annan fördel var att vi kan nyttja kommunens el som finns på stora bryggan, fortsätter han.

Varför inte ställa den vid piren?

– Det förslag vi diskuterade med båtklubben var att pumpen skulle placeras på en ny flytbrygga som de tänkte försöka få bidrag till att bygga. Det är dessutom längre ledningsdragning för avloppsledningen från piren jämfört med Sandviksbryggan.

Vad säger du till dem som är rädda för att det ska lukta obehagligt?

– Erfarenheten från avloppspumpen i Arkösund är att det inte varit några luktproblem där, säger Anders Larsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen