Tjuvfiske av kräftor i Motala ström

Det blev en kräftskiva med förhinder för den person som försökte tjuvfiska kräftor i Motala ström i Norrköping under fredagen.

11 augusti 2017 20:30

På fredagseftermiddagen upptäckte en förbipasserande cyklist att två snören var snyggt fastsatta vid ett par stolpar ner i vattnet, nära Femöresbron. Mannen som såg snörena drog upp det som fanns i andra änden och där var två kräftburar. Med levande fångst.

– Jag är en stor naturvän och djurvän och lägger snabbt märke till saker som avviker, säger Lasse som upptäckte kräftburarna. Så jag stannade till och drog in burarna och det var två kräftor i den ena och fyra i den andra och då blir man ju lite förvånad för det här är väl knappast tillåtet.

Lasse, som vill vara anonym, cyklar och går ofta just den här vägen men han har aldrig gjort ett liknande fynd. När han insåg vad han hade hittat vid strömkanten ringde han både till Norrköpings kommun och till NT.

När NT kom till platsen visade Lasse de två burarna och sänkte sedan ner dem i vattnet igen. Han berättade att han larmat tekniska kontoret i Norrköpings kommun och där blev det fart. Tekniska kontoret larmade vidare till Cityfiske och bara ett par minuter senare dök tillsynsmannen upp på cykel i Kneippen.

– Kräftfiske är absolut inte tillåtet i Motala ström och jag blir jättesur när jag ser sånt här, sa tillsynsman Frederick Eriksson. Lasse har gjort ett kanonjobb som upptäckte tjuvfisket och slog larm direkt.

Frederick Eriksson drog upp de två burarna och skar snabbt upp dem med kniv. De sex signalkräftorna fick friheten åter i strömmen och sedan cyklade Cityfiskes tillsynsman från platsen med kräftburarna i en sopsäck.

Vem som satt ut burarna är okänt och det blev definitivt inga Kneippenkräftor till kräftpremiären.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulla Ericsson