Det var i måndags som Norrköpings kommun meddelade att John Prpic var den tillträdande digitaliseringsdirektören. Nu står det klart att Prpic inte tar jobbet.

– Vi kommer att fortsätta vår rekryteringsprocess av ny digitaliseringsdirektör, säger Martin Andreae, kommundirektör i Norrköpings kommun.

Tillsättningen var tänkt att klubbas på måndagens kommunstyrelsemöte, men fick i sista stund skjutas på framtiden då de sista detaljerna inte var på plats. Kandidaten presenterades alltså innan det formella beslutet var fattat av kommunstyrelsen.

Hur kunde det bli så här?

– När man gör en sån här rekrytering är det många ansvarsfrågor vi behövde ha svar på. Nu gick vi ut för tidigt helt enkelt, säger Martin Andreae.

Det kan tolkas som att ni efter att publicerat rekryteringen fått information som gör att ni backar?

– Vi blev inte överens och han har valt att dra tillbaka sin ansökan.

Vad händer nu?

– Vi kommer att titta på de namn som varit aktuella tidigare, om vi inte hittar kandidater där kommer vi ta en ny omgång. Detta är en viktig strategisk tjänst med många utmaningar, som ska ta kommunens förändringsarbete framåt.

Vad har ni lärt er av det här?

– Vi kommer att se över våra rutiner kring presentationen av kandidater till kommunstyrelsen och hur man kan bli tydligare i kommunikationen, säger Martin Andrae.

Efter det att vi intensivt sökt John Prpic under förmiddagen hör han av sig strax före lunch. Han ringer från en ledningskonferens med Mjölby kommun, där han arbetar som strategisk IT-chef och nu stannar kvar.

– Jag hade ett möte med Martin Andreae igår och vi var i stort sett överens. Men det fanns detaljer som vi inte var överens om och efter mötet drog jag mig tillbaka för att reflektera. Jag kom fram till att dra tillbaka min ansökan, säger John Prpic.

Han vill dock inte gå in på om det exempelvis var lönen eller vilket mandat han skulle få som var det avgörande när han tackade nej.

– Jag vill inte gå in på det. Det handlar om detaljer. Jag tycker att det är viktigt att det kommer fram att det varit en bra process, men som inte nådde ända in i mål, säger John Prpic.

När Norrköpings kommun gick ut och presenterade dig som ny digitaliseringsdirektör i måndag var du jättetaggad. Vad hände sedan?

– Jag är fortfarande jättetaggad, men vi kom inte ända fram.

Vad säger du om att kommunen skickade ut ett pressmeddelande innan beslutet var fattat?

– De hade lite bråttom att gå ut med att det var klart. De gick ut och rättade ganska snabbt, men det får de ta på sig.

På onsdagskvällen fick John Prpic närmaste medarbetare på IT-avdelningen i Mjölby kommun ett mejl om att han valt att dra tillbaka sin ansökan som digitaliseringsdirektör i Norrköping.

– Det känns jättebra. Vi är väldigt nöjda med John Prpic som chef, säger Per Rudin, telecomsamordnare på Mjölby kommun.