Tackar de äldre – bjuder alla på semla

4 mars 2019 10:53

Semla kommer av, när man googlar och läser på wikipedia, av latinets simila och betyder vetemjöl. Det var från början endast beteckningen på den ljusa vetebullen utan fyllning, men i dag finns semlan i alla möjliga och omöjliga former och smaker.

En, den klassiska med svensk grädde i sitt hjärta, bakas mer än någonsin i dagarna.

Jag mötte upp de två bagarbröderna Krister och Ronny Anderzén på deras egen hemmaplan i Åby, där äldreboendet på Katrineholmsvägen 5 dukar upp för stor semmelfest på självaste Fettisdagen. Det blev ett lika varmt som kärt möte med några av de boende dagarna före kalaset.

Som med makarna Eivor och Bosse Ilshagen, som varit gifta i 66 (!) år.

– ...men vi var förlovade i fem år före det så du kan ju räkna ut hur länge vi har varit tillsammans. Vi har alltid varit det, säger Eivor.

– Förutom nio månader för länge, länge sedan, när jag gjorde lumpen i Kiruna, men då skrev vi brev till varandra varje dag. Brevbärare Bengtsson fick en del att göra, fyller Bosse i.

Så ler de.

Bosse var en gång tiden arbetskamrat på stationen i Åby med Conrad Persson, som också skrev i Norrköpings Tidningar på sin tid med signaturen "CP". Vi hann prata lite om det också den här eftermiddagen... Om de nya väggarna på boendet, som ingvigdes i september 2017, kunde tala så skulle det bli många historier från förr lagom till semlan och kaffet.

Det är ju just det, som fick bröderna Anderzén att baka och bjuda på semlor till äldreboenden i Norrköping och Finspång.

Tanken väcktes vid Seniorgalan på Borgen häromåret. De bakar och levererar sin seniorbakelse till galorna, men de tar i dagarna sitt engagemang lite längre och lite större.

– Vi vill, på något sätt, kunna nå ut och glädja alla de som kanske inte har någon möjlighet att komma till galan. Det är så många i den äldre generationen, som gjort saker och ting möjliga för oss. Utan de skulle vi inte vara här, säger Krister.

De gick från ord till handling snabbt.

– Det handlar om det här, säger Ronny och klappar på hjärtat.

– Vi vill inte bara gå omkring med känslan "vi borde" eller "vi skulle" utan känna "vi gör det". Det var ingen tvekan, när vi väl satte igång.

Så började ni började baka semlor?

– Precis.

De skeppar ut över totalt 1500 semlor i Norrköping och Finspång i år.

– Det finns absolut ingen ekonomi i det här, men allt får och ska inte handla om kronor och ören. Vi vill tänka utanför vår vardag och försöka ge lite till alla. Det här ger oss så mycket mer. Vi väver i de här baken i vår dagliga produktion så det fungerar bra, säger Krister

.

De har styrt upp ett schema med enhetschefer runt om i kommunerna.

– De kommer till oss och hämtar i omgångar så alla får varsin kaffesemla, som vi kallar den här. Den är lite mindre än den vanliga och passar alla, säger Krister.

Bröderna har drivit sitt Åby Konditori & Bageri i 25 år och fått med sin anställda på den här resan.

– Det går att nå resultat och glädja andra med ganska enkla medel. Det här är vårt försök att betala tillbaka, menar Ronny.

Till sist.

Vilken är den perfekta semlan?

– Den ska vara som godast när man tar sista tuggan, säger bröderna Anderzén och ler.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mats Willner

Ämnen du kan följa