Svårt att ta sig hem för Norrköpingstjejerna

Kompisarna Maja och Louise var i olika delar av världen när coronaviruset slog till. Nu är båda hemma i Smedby – men det blev en nervös hemresa.

25 mars 2020 15:00

Maja Lundman har sedan i höstas pluggat på college i Florida. Hon har ett scholarship i fotboll och hennes lag blev amerikanska mästare i höstas. Hon har tre år kvar på studierna och förhoppningsvis kan hon åka tillbaka till USA efter sommaren, när fotbollssäsongen startar.

Hennes kompis, Louise Strömlid, var på andra sidan jordklotet när viruset slog till. Tillsammans med två nyfunna vänner var hon i Australien för att bila mellan Melbourne och Cairns. De skulle vara borta i tre månader – men det blev bara halva tiden.

Viruset ställde till det för båda två.

– Vi hade först planerat att åka till Thailand, men när viruset började spridas bokade vi om till Australien som ju ligger längre ifrån. Då trodde man inte att det skulle spridas så snabbt, säger Louise.

Virusets framfart över världen överraskade och utvecklades från dag till dag. När diskussionerna kom igång inom EU om att stänga gränserna blev det bråttom att få tag på en flygbiljett.

– Det var fortfarande väldigt få fall i Australien och en svår avvägning kring hur vi skulle göra. Vi bestämde oss för att boka en flygresa till en vecka senare och att åka ut med en segelbåt som en sista resa. Men när vi var ute på havet fick vi besked om att flyget var inställt. Då blev vi oroliga.

För Maja Lundman startade dramat på Hawaii. De hade lov från studierna och befann sig på semester när beskedet kom om att skolan skulle börja med distansundervisning.

– Vi förstod först inte hur allvarligt läget var. Det var först när vi kom tillbaka till en tom skola som vi förstod. Vi bodde på skolan, men från och med den här veckan var vi inte längre välkomna. För mig blev det då att åka hem till Sverige.

Både Louise och Maja berättar om svårigheter med att få tag på flygbiljetter. 

– Alla direktflyg mellan USA och Sverige kostade 200 000 kronor. Både jag och mina föräldrar letade biljetter, men precis när man skulle boka höjdes priset, eller också ställdes flyget in. Till slut hittade jag ett flyg som var relativt billigt. Jag fick flyga från Miami via Toronto och Frankfurt innan jag kom till Landvetter.

För Louise gick resan från Cairs via Adelaide och Dubai innan hon landade på Arlanda. Resan hem var nervös för båda. De visste inte om flyget skulle ställas in i sista sekund – eller om de skulle fastna i karantän någonstans.

– Vi hade tur. Nu är det jätteskönt att vara hemma, säger Maja.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Flood

Ämnen du kan följa