Supriti är Norrköpings nya fristadsförfattare

Norrköping har fått en ny fristadsförfattare, en medelåders kvinnlig journalist och feminist från Bangladesh som inte längre kan skriva om kvinnorättsfrågor och mänskliga rättigheter i sitt hemland.

31 maj 2018 04:00

– 2013 var det som om den arabiska våren kommit till Bangladesh och till Dhaka. Många började protestera och skriva mot korruption, våld och demonstrera för mänskliga rättigheter. Shahbag Movement var en rörelse som bars av folket av fristående och oberoende bloggare, säger Supriti Dhar när vi möts i ett stängt kafé.

Men som i många andra länder följde en reaktion på de spontana och demokratiska protesterna.

– Fundamentalisterna började skriva mot oss. De krävde att bloggarna skulle stängas och förbjudas och att de som skrev borde hängas, säger hon.

Det har bara gått några minuter sedan vi träffades i en vårgrön stad där solen tycks lysa från en evighetsblå himmel. Supriti Dhar är en medelålders kvinna med halvlångt mörkt hår och hon bär en vit sommarklänning. Leendet är sällan långt borta men ögonen är allvarliga. Hon har inte kommit till Sverige av en slump.

I UD:s rapport om mänskliga rättigheter i Bangladesh kan man läsa följande: ”Kränkningar av de medborgerliga och politiska rättigheterna ökar sedan några år tillbaka. (...) Media utsätts i allt högre grad för påtryckningar. Myndigheterna brister dessutom i sitt skydd av bland annat minoriteter, bloggare, intellektuella och htbq-personer som drabbas av brutala våldsdåd av islamistiska extremister.

Bland annat människorättsorganisationer rapporterar om ett ökande antal utomrättsliga avrättningar, påtvingade försvinnanden och tortyr. (...)

Diskriminering och kränkningar av kvinnors mänskliga rättigheter är utbrett i Bangladesh på alla plan. Det kommer till uttryck bland annat i att våld mot kvinnor är ett vanligt problem”.

– Jag arbetade länge på BBC Bangla Radio, men trots att jag är journalist tycker inte om uppmärksamhet eller att hålla tal. Jag tvingades lämna det jobbet efter att ha skrivit om tortyr mot minoriteter och urbefolkning. I januari 2013 startade jag sajten och bloggen Women Chapter, där vi publicerar nyheter och berättelser från kvinnor som inte är vana att skriva. Även män får skriva på bloggen, om de skriver om kvinnofrågor men kvinnor får skriva om allt, säger hon och skrattar.

En kvinna berättar på Women Chapter om hur hon lämnat ett långt arrangerat äktenskap. Efter att ha fött fyra barn och blivit övervakad och misshandlad av sin man har hon tagit sig ur äktenskapet och skaffat ett jobb så hon kan försörja sig själv. Efter fem års separation är äktenskapet ännu inte upplöst men hon uppmanar andra kvinnor i liknande situation att våga ta samma steg.

Här finns också nyheten om en kvinna som deltog i en jämställdhetsmanifestation i Pakistan och som efter det torterades och slogs ihjäl av sin man och styvson på grund av sin aktivism.

– Women Chapter ska vara en plattform för en feministisk rörelse, säger Supriti Dhar.

Den fick snabbt internationell uppmärksamhet. Redan efter ett år blev den nominerad i en tävling för bloggar med liknande innehåll.

– De andra finalisterna kom från Ukraina och Portugal, men eftersom tävlingen avgjordes genom omröstning så fick den många röster bara för att den var från Bangladesh, inte för att den var feministisk. Vårt samhälle är mycket patriarkaliskt. Men vi har en stor befolkning så det räckte för att vinna.

Situationen för den fria pressen har förvärrats de senaste åren. Journalister och bloggare hotas, förföljs, fängslas och i värsta fall mördas.

– Idag är många medier inbäddade i staten. De vågar inte kritisera den, för då riskerar de repressalier.

Supriti Dhar tillhör landets hinduer, som är en minoritet i ett land med stor muslimsk befolkning. Hon är också kvinna och feminist.

– Jag är en minoritet i en minoritet, säger hon. Bangladesh är ett intressant land, kulturen är bengalisk, därefter kommer religionen. Många av de aktiva i Shahbag Movement var ateister. Jag är inte heller troende.

Själv kommer hon från en familj av journalister och aktivister. Hennes pappa dog 1971 i kriget mellan dåvarande Östpakistan och Västpakistan (idag Bangladesh och Pakistan). Hon är ensamstående mamma med två vuxna barn, där hennes son fortfarande lever i Bangladesh.

– Jag är mycket orolig för honom. Han har blivit utsatt och gripen av polis tidigare och är inte säker i Bangladesh, säger hon.

De religiösa fundamentalisternas makt och inflytande har ökat. Det finns en särskild lag som säger att man inte får såra muslimers religiösa uppfattning genom att kritisera islam eller profeten Muhammed. Dessutom finns det en lag – Supriti kallar den "Black Law" – som tillåter polisen att arrestera vem som helst utan tillstånd med risk att dömas till 14 års fängelse. Lagen har nyligen utvidgats och ger säkerhetsorganisationer utökad makt att arrestera alla som man misstänker har begått brott på nätet.

– Dessa är de stora hoten mot yttrandefriheten i mitt hemland och det gör det också möjligt för religiösa fundamentalister att angripa mig, vilket har hänt. Jag undgick knappt att bli arresterad och nu kan jag inte återvända till Bangladesh.

Supriti Dhar har hotats med att bli gängvåldtagen, hängd och mördad, på nätet har hon blivit hackad och blockad. Till slut var hon tvingad att lämna Bangladesh och genom organisationen ICORN bli Sveriges senaste fristadsförfattare.

– Jag vill fortfarande kämpa för kvinnors rättigheter mot patriarkala religioner och patriarkal politik, säger hon.

ICORN

Ambitionen att hitta fristäder för utsatta författare, poeter och journalister går tillbaka på fatwan mot Salman Rushdie 1989. Inledningsvis genom att International Parliament of Writers (IPW) och Network of Cities of Asylum (INCA) etablerades vid mitten av 1990-talet. De efterträddes av Icorn – The International Cities of Refugee Network – 2005.

Fristaden (kommunen) tecknar ett avtal med ICORN. Avtalet innebär att kommunen garanterar att ta emot en författare under två år, förse hen med bostad, ett tvåårigt stipendium att leva på och stöd för att bistå författaren i praktiska frågor

Icorn har ett nära samarbete med Internationella PEN-klubben och har skapat ett nätverk som omfattar ett 60-tal städer i världen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa