Studenter tvingas flytta från boende

Studenterna som bor på Campus Fenix, känner sig oroade. De upplever att hyresvärden gör allt för att de ska flytta.

9 september 2015 07:47

Bernhard Lebourne, ägare av fastighet, har tecknat kontrakt med Norrköpings kommun att från och med 1 september hyra ut 14 mindre lägenheter, som ska användas för ensamkommande flyktingbarn. Det är lägenheter i den östra flygeln på gamla lasarettet där salarna gjordes om till boende för studenter. Ett 40-tal har bott där, men ett tiotal har flyttat, då de känt sig tvingade av hyresvärden Lebourne.

I maj sade fastighetsägaren upp sitt avtal med Studentbo, som fram till dess var de som hyrde ut lägenheterna till studenterna. I samband med det lovades studenterna likvärdiga bostäder något som han, enligt studenterna, inte har lyckats med.

– Vi fick ett brev i juli där det stod att hyresvärden ville disponera lägenheter i den här flygeln till annat. Vi blev då erbjudna lägenheter i flygeln mitt emot som skulle vara likvärdiga, säger Christian Hansson, en av studenterna som bor i fastigheten.

Christian gick på visning av lägenheterna, men anser inte att de var likvärdiga med den han har i dag.

– Den var mindre och den var sämre skött och jag sa givetvis nej. Nu verkar det som han gör allt för att få oss att flytta, säger han.

Moa Eriksson bor våningen över Christian, den våning som det nu flyttat in ensamkommande flyktingbarn på. Moa fick samtidigt som de nya hyresgästerna kom ett mejl från hyresvärden där det står att hon av trygghets- och säkerhetsskäl mot dem inte får använda det gemensamma köket.

– Det verkar som han gör allt för att tvinga oss här ifrån, säger både Moa och Christian.

Bernhard Lebourne menar att man har ett mångårigt samarbete med kommunen i den här fastigheten och på det här sättet vill bejaka samarbetet.

– I samråd med kommunen har vi bedömt att det här är lokaler som lämpar sig för den här typen av verksamhet. Den här överenskommelsen med kommunen ger dem möjlighet att disponera lägenheterna till ensamkommande flyktingbarn, säger han och berättar att han har varit öppen mot och informerat studenterna om det som ska ske.

Hela den östra flygeln ska tömmas på studenter vartefter, men ännu är ingen uppsagd.

– Vi har tomma lägenheter att erbjuda i fastigheten för studenter, dock inte i samma flygel, säger Bernhard Lebourne, som ser det här som en långsiktig ambition i samarbetet med kommunen.

Roger Källs, ordförande i socialnämnden säger att han inte visste att kommunens jakt på bostäder för såväl ensamkommande flyktingbarn och de som inte har egna kontrakt skulle få den konsekvensen att det ställs mot studenter.

– Jag visste inte att det skulle bli så och det tror jag ingen annan visste heller, säger han.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist säger sig inte känna till just det här fallet, men menar att om det finns risk för brist för boende för ensamkommande flyktingbarn så handlar det om att hitta nya bostäder, inte om att kasta ut de som redan bor där.

Verksamhetschefen på Sudentbo Lars Sandell säger att man känner sig besviken på hur det här har skötts.

– Vi har gjort allt vi kan för att hjälpa dem. Nu är det Bernhard Lebourne som måste erbjuda dem likvärdiga bostäder, säger han.

Att hitta en ledig studentbostad i dag visar sig vara svårt.

– De får gärna söka hos oss, men vi har inget ledigt mer än två lägenheter i december, säger Lars Sandell.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dick Kjedemar 011-200 000