Stort och dyrt jobb att sanera Bråviksskolan

Analysen visar att det är spacklet som orsakat problem på Bråviksskolan.

12 januari 2015 08:30

Skolan ska saneras, men vem som ska stå för miljonkostnaderna är oklart.

– Nu har vi ställt krav på entreprenören att åtgärda detta och vi väntar på svar. Enligt vår analys och tolkning så är det spacklet som varit bekymret, säger Jan Ekman, verksamhetschef på lokalförsörjningskontoret.

Åtta månader tog det bygga Bråviksskolan, som stod klar för invigning i mitten av september 2009. I september förra året stängdes skolan, då man upptäckt ohälsosamma partiklar, framför allt i de administrativa delarna av skolan. De som vistades i lokalerna klagade bland annat på torra slemhinnor, huvudvärk och en känsla av att vara snuvig. Eleverna evakuerades och får nu undervisning i andra lokaler i Norrköping. Mellanstadieeleverna, exempelvis, håller till i Folkuniversitetets lokaler på Kvarngatan.

Saneringsarbetet på Bråviksskolan har påbörjats, men det tog tid innan man visste vad som orsakat problemen.

– När vi rivit upp följer spacklet med. Det är svårt att säga om enbart spacklet är problemet utan det kan vara både spackel, betong och lim i samverkan. Det kan vara rätt gjort, men tillsammans har något ändå blivit fel, säger Jan Ekman.

Eftersom det finns garanti på bygget, då Bråviksskolan bara var fem år när problemet uppstod, så anser kommunen entreprenören har ett stort ansvar. De har ställt krav på entreprenören, J&A Entreprenad, och inväntar deras svar.

– Förhoppningsvis får vi ett svar i veckan för vi kan inte vänta längre med renoveringen. Vi står i startgroparna och måste gå igång inom ett par veckor. Men vi har gjort klar vår ståndpunkt. Sedan kan en juridisk process ta lång tid, säger Jan Ekman.

Hur stora kostnaderna blir för renoveringen är oklart men det handlar om flera miljoner kronor. Renoveringen har redan börjat i skolans expeditionsdel. Den gamla mattan med spackel måste tas bort och en ny ska läggas dit i delar av skolan. När eleverna kan flytta tillbaka är oklart.

– Det sämsta scenariot är att de måste vara borta hela vårterminen, det sa vi redan tidigare och så kan det bli, säger Jan Ekman.

NT har sökt Linus Almén, vd för J&A Entreprenad, men inte lyckats komma i kontakt med honom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!