Storinvestering ger Norrköping 42 jobb

När elbilarna blir allt fler öppnas utvecklingscentret för laddningsteknik med 42 arbetstillfällen i Norrköping.

Patrik Lindergren och koncernchefen Jon Lind är redo för den stora invigningen.

Patrik Lindergren och koncernchefen Jon Lind är redo för den stora invigningen.

Foto: Christer Andersson

Norrköpings kommun2019-09-19 06:00

Förra året köptes Lindergrens Norrköpingsföretag Chargestorm upp av CTEK och nu har nyskapade CTEK E-mobility Center dragit igång i Ingelsta, Norrköping.

Företagarna Patrik Lindergren och Jon Lind har alltid velat producera högkvalitativa tekniska lösningar.

Ambitionen är hög. Företaget är marknadsledande i batterihantering i världen. I den nya formen ska man utveckla nästa steg för laddstationer för elfordon.

Företaget räknar med att omsätta runt 650 miljoner kronor i år. Det ägs av riskkapitalföretaget Altor som investerat tungt och gjort det möjligt att växla upp satsningen kraftigt. Totalt har CTEK 170 anställda.

– Vi vill bli bäst i de segment vi verkar, säger koncernchefen Jon Lind dagen före den stora invigningen.

Etablerade i 70 länder levereras batteriladdare till bilfabrikat som Audi, Bentley, BMW, Ferrari, Jaguar, Maserati, Mercedes, Porsche, och Rolls- Royce.

På Malmgatan har koncernens nya utvecklingscenter fyllt de två våningarna med tekniker, utvecklare och säljare för att möta det oundvikliga teknikskifte som fordonsbranschen står inför.

– 2010 såldes det fyra nya elbilar i Sverige. Då tog man ett plåtskåp, målade det grönt och sa att det var en laddbox. Vi insåg att man måste bygga system med smarta elnät. Snart har vi 100 000 laddbara bilar i Sverige. Man behöver inte släcka ner halva stan för att alla ska köra elbilar. Det är inte så problematiskt.Vi har lösningar, säger teknikchefen LIndergren.

Till kunden vill man erbjuda helhetslösningen med kunskap, support, utbildningar och installationer. 

– Det är viktigt att lyssna till kunderna i den snabbskiftande omogna, säger Lind.

Patrik Lindergren började som ung ingenjör på Ericson i Norrköping och var klar över att driva sitt företag i hemstaden med universitetets närhet.

– Det är inte fel att komma från en lite mindre ort och ha ett nätverk. Bättre att bli ett känt bolag från lilla Norrköping än att vara okänd i Stockholm.

Dagen före den officiella invigningen bjuds NT en exklusiv visning genom de olika avdelningarna.

– Jag minns när vi visades lokalen. Det var så stort och jag sa att vi måste skriva kontrakt så vi kan hyra ut det vi inte fyller. Och nu är det fullt, säger Jon Lind om expansionen.

Vid torsdagens invigning samlas alla anställda och inbjudna gäster till att se sig om i det nya centret.

Laddning på parkeringsplatsen.
Laddning på parkeringsplatsen.
Karta: Malmgatan 4
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!