Stor uppslutning för att rädda kvar Zahra

Tolvåriga Zahra Rafeei riskerar att bli bortgift, slagen och såld om Migrationsverkets beslut om att hon ska utvisas till Afghanistan blir verklighet. Men många försöker stoppa utvisningen.

19 juni 2018 18:00

LÄS MER: Flera frågetecken kring beslutet

– Det här har blivit så stort och jag känner mig så liten. Politiker, advokater, pastorer, rikstidningar och många andra från hela landet hör av sig, säger Maria Malmström som är god man till Zahra.

Maria Malmström och hennes dotter Matilda har startat en namninsamling till stöd för att Zahra Rafeei, 12, ska få stanna i Sverige. Och gensvaret har varit mycket stort efter de artiklar som Norrköpings Tidningar publicerat om Zahra.

Där berättade vi om att Zahra Rafeei för några veckor sedan fick besked om att hon ska utvisas från Sverige, efter 2,5 år i landet. Hon registrerades som asylsökande den 25 november 2015, en dag efter brytpunkten som gäller för de omkring 9000 ensamkommande som nu ges en andra chans att få uppehållstillstånd. Zahra under sin tid här gått i skolan och fått vänner. Hon klarade också de nationella proven i svenska och matematik och fick ett stipendium för sin fina utveckling och sitt intresse för skolarbetet.

Många har engagerat sig för Zahra och redan vid lunchtid på tisdagen hade 1000 personer skrivit under namninsamlingen. Många kommenterar varför Zahra ska få stanna. De skriver bland annat: "För att Zahra är 12 år och utvisas till ett land där hon inte har någon familj" och "Det bryter mot barnkonventionen och svensk lag om att ta hänsyn till barnets bästa".

– Det är jättebra och fantastiskt att så många skrivit under, vårt mål var ettusen namnunderskrifter, säger Maria Malmström.

Hon berättar att många tycker det är på tiden att ensamkommande flickors situation uppmärksammas, eftersom det mest skrivits om ensamkommande pojkar från Afghanistan. Maria Malmström och Afghanistanexperten Anders Fänge pekar på att det finns en överhängande risk för att Zahra Rafeei ska bli bortgift så att farbrodern kan ta pengarna. Något Zahra Rafeei fruktar:

– De säger att man gifter bort, men det är samma sak som att sälja. De får mycket pengar. I min by där jag bodde, där var det en flicka som de gifte bort, sade hon.

Zahras gode man Maria Malmström säger att flickan inte mår bra och knappt orkar läsa vad som står om henne. Nu väntar de på vad Migrationsdomstolen ska säga om deras överklagande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel

Ämnen du kan följa