Stor oro för neddragen ersättning

Över hela landet hölls manifestationer på lördagen för att rädda LSS, lagen om stöd och service till funktionshindrade.

3 december 2016 15:10

Assistans är frihet var manifestationens budskap och de tre huvudkraven handlade om nödstopp för indragna assistansbeslut, att det måste bli ett slut på förtalet av assistansen och att LSS behöver stärkas.

– Vi kräver tillägg till direktiven till den pågående LSS-utredningen utifrån FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, säger Thomas Jansson, förbundsordförande för Riksförbundet FUB.

Till manifestationen i Norrköping på lördagen kom många för att vädra sin oro över hur lagens tillämpning har förändrats.

– Jag måste ha assistans för att klara mitt liv och man är ständigt orolig när det kommer ett brev från Försärkingskassan, säger Boel Carlsson som haft assistans i 20 år. Vi som haft ersättning länge hoppas få behålla den men de som söker för första gången idag verkar få det väldigt jobbigt.

Boel Carlsson hade med sig sin assistent Eva Skullman till demonstrationen. Det är hon som bland annat följer med Boel till rullstolsdansen och annat som Boel vill göra när hon inte klarar av att jobba.

– Man är ständigt orolig för vad som kan hända, säger Per Sundmar som också deltog i manifestationen. Behovet av assistans minskar ju sällan för en person utan brukar tvärtom öka. Extra tufft verkar det vara för dom som har barn och söker assitans så därför känns det viktigt att vara här idag.

Lokala politiker och föreningsföreträdare höll tall och riksdagsmannen Mattias Ottosson (S) från Norrköping fick med sig en skrivelse till riksdagen från arrangörerna av manifestationen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulla Ericsson