Sprängdåd kopplas till offrets jobb

Norrköpingspolisen misstänker att sprängdådet mot mannen på Korsgatan hänger ihop med hans arbete som ordningsvakt.

8 januari 2019 17:00

– Vi arbetar utifrån flera olika hypoteser, bland annat att sprängningen mot målsägaren hör samman med hans arbete som ordningsvakt. Vi tittar även på andra sprängdåd för att se om det finns någon koppling till det här, säger Leif Hermansson, chef för grova brott vid Norrköpingspolisen.

Den utsatte mannen har själv skrivit på sociala medier om de hot han fått ta emot i sitt arbete som ordningsvakt.

LÄS MER: Offret: "Någon har försökt att spränga mig"

Polisen undersöker även om den kraftiga sprängningen, som slet sönder mannens lägenhetsdörr och skadade trappen, kan ha kopplingar till två ganska nyligen avkunnade domar – den senaste strax före jul, där mannen var målsägare. I båda fallen – dels ett ingripande vid en matbutik i Linköping och dels vid en krog i Norrköping – blev ordningsvakten angripen.

– Ibland kan det vara små kränkningar som får stora effekter. Det kanske bara behövs att någon blir nekad i dörren för att vissa ska hämta vapen och återkomma, säger Calle Jerrhage, förundersökningsledare vid Norrköpingspolisen.

Men polisen jobbar brett och hör alla i grannskapet runt Korsgatan.

– Vi håller på med dörrknackning i området och vill gärna ha in iakttagelser från alla som gjort iakttagelser i samband med sprängdådet, som inträffade vid 22.30-tiden på måndagskvällen. Larmet kom in till SOS klockan 22.29.

LÄS MER: Hon möttes av explosionskaoset på väg till jobbet

Sedan målsägaren, som var ensam i lägenheten, hade tagits om hand och förts till Vrinnevisjukhuset spärrades området runt lägenheten av och en teknisk undersökning genomfördes. På tisdagsmorgonen togs avspärrningarna bort.

– Vissa beslag har gjorts vid brottsplatsen, men vi kan inte gå in på vad vi hittat, säger Leif Hermansson.

Nu fortsätter polisen att hålla förhör med dem som gjort iakttagelser i området och nya förhör kommer också att hållas med målsägaren, som polisen erbjudit skydd.

– Jag kan av naturliga skäl inte gå in på vad han erbjuds för skydd, säger Leif Hermansson.

Biträdande chefsåklagare Anna jakobsson är inkopplad på fallet, där ingen ännu har delgivits misstanke om brott.

Axel Andersson är presschef för Securitas där den drabbade mannen jobbar.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt att man spränger en dörr hos en ordningsvakt, som först och främst hjälper andra människor. Men vi har nu fått veta att det här inte är kopplat till hans arbete på Securitas och avslutar vår internutredning. Polisen får ta över, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel

Ämnen du kan följa