Det var Moderaterna som förde in den här frågan i diskussionen med de båda andra partierna.

– För oss har det inte varit ett självändamål att blockera Sverigedemokraterna, säger Bengt Cete (MP) om det faktum att överenskommelsen mellan M, V och MP släpper fram SD till partiets första oppositionsråd, i alla fall som det ser ut.

– Vårt intresse är att Miljöpartiet ska få tillgång till en oppositionsrådsplats som vi inte kan nå själva. Vi tycker inte alls om den politik som SD står för, men det finns ändå ett demokratiskt utslag som ger dem ett starkare väljarstöd, säger han.

På måndag ska fullmäktige välja bland annat oppositionsråd. Det sker genom majoritetsval och det innebär att Moderaterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle kunna blockera Sverigedemokraterna från en post eftersom de tillsammans har fler mandat än SD. Det förklarar Pär Höglund som är kanslichef på kommunstyrelsens kontor. Om det finns konkurrerande listor med namn vinner den som får flest röster och praxis är att de styrande partierna inte lägger sig i när oppositionen fördelar sina poster.

I valet 2014 blev SD precis som nu det tredje största partiet, men med stöd av Feministiskt initiativ snuvade V och MP ändå SD på posten.

I år är läget annorlunda eftersom de fyra oppositionspartierna har ett mandat mer än den styrande Kvartetten. Så här långt har oppositionen varit överens om att en kommunalrådspost ska göras om till oppositionsråd. Därmed kan Moderaterna behålla två, Vänstern och Miljöpartiet delar på en och då blir det en post över.

Vänsterpartiet har markerat rejält mot SD i kommunfullmäktige.

Varför släpper ni fram Sverigedemokraterna?

– Jag skulle säga att vi helt enkelt inte gör det, säger Nicklas Lundström (V).

Han beskriver överenskommelsen mellan V, M och MP.

– Det vi är överens om är att Kvartetten i minoritet inte rimligen ska ha dubbelt så många kommunalråd som oppositionen och att Vänsterpartiet och Miljöpartiet får dela på en post.

Han är tydlig med att Vänsterpartiet inte kommer att rösta på någon Sverigedemokratisk kandidat och han säger också att det inte bara är andra oppositionspartier som skulle kunna utestänga SD från en post. Partierna i Kvartetten skulle också kunna göra det.

Men praxis brukar vara att de inte lägger sig i oppositionens val?

– Det stämmer, men praxis börjar förtvina, säger han och hänvisar till talmansvalet i riksdagen nyligen.

Så mycket mera tycker han inte att det går att säga om nu, men han tillägger att han tycker att modellen för att fördela oppositionsrådsposter är dålig.

– Vi behöver ha en modell som mer baseras på partiernas mandat eftersom det inte finns någon sammanhållen opposition längre.

Sophia Jarl (M) berättar att hennes parti redan tidigare kommit fram till att valresultatet mera borde få styra fördelningen av rådsposter. Hon förklarar att den valtekniska samverkan med V och MP handlar om poster i nämnder och styrelser och egentligen inte om oppositionsråd.

– Men vi ville använda den proportionella modellen på rådsposterna och de andra partierna accepterade det.

Därmed tar Sverigedemokraterna en post av egen kraft, så som hon ser det, och hon vill inte stoppa det.

– Jag vill titta mer långsiktigt och jag vill inte ha ett val till där många som röster på SD gör det för att andra partier har fryst ut dem, säger hon, men återkommer gång på gång till att samtal med ett parti inte på något sätt är det samma som samarbete med det.