De två männen har i förhör uppgett att de är nära kompisar. Men i samband med att de dricker alkohol kan det bli en hel del tjafs, gap och skrik mellan dem. Vid två tillfällen under 2018 blev det mer än så. De två männen började bråka rent fysiskt med varandra.

Den 28 augusti kallades polisen till Stortorget i Norrköping efter larm om bråk. Ingen av de två männen minns vad som hade hänt, men ett vittne på en balkong intill såg bråket.

Enligt vittnet gick den ena mannen till angrepp och medan offret låg på marken blev han vid upprepade tillfällen både sparkad och stampad i huvudet. Vittnet uppfattade sparkarna som kraftiga och tyckte det var obehagligt att se.

Den 10 november var det dags igen. De två vännerna började bråka vid Söder Tull. Den här gången slog gärningsmannen sitt offer med en påse tomburkar i huvudet.

När polisen i samband med den misshandeln skulle omhänderta den 30-årige mannen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB), ilsknade han till i polisbilen.

Mannen la sin hand på polisens tjänstevapen och skrek "Ge mig vapnet, för jag ska skjuta dig!". Först efter en halvminuts brottning fick polismannen tillsammans med sin kollega kontroll på mannen.

30-åringen döms nu av Norrköpings tingsrätt för grov misshandel, misshandel, grovt hot mot tjänsteman och stöld, han frias för försök till grovt våld mot tjänsteman. Påföljden blir två år i fängelse. Han ska även betala skadestånd på 10 000 kronor till misshandelsoffret och 6 000 kronor till polismannen.

Mannen har i förhör uppgett att han varken kan erkänna eller förneka gärningarna till följd av berusning.